Siirry sisältöön

Hämeensillan kupeessa oleva Mokkapuisto kunnostetaan - suunnitelma nähtävänä

Julkaistu 6.9.2019 9.19

Tammerkosken länsirannalla, Hämeensillan kupeessa sijaitseva pieni Mokkapuisto kunnostetaan viihtyisäksi oleskelupaikaksi ja osaksi Tammerkosken länsirannan kävelyreittiä. Puistosuunnitelma on nähtävänä ja kommentoitavana 6.9. – 23.9.2019 kaupungin verkkosivuilla, Tammerkosken väliaikaisella ylikulkusillalla sekä Frenckellin palvelupisteessä, Frenckellinaukio 2 B

Mokkapuisto Hämeensillan remontin aikana.
 

Mokkapuiston kunnostaminen luontuu Viiden tähden keskustan kehittämisohjelman 2018–2030 tavoitteisiin nostaa Tampereen profiilia järvenrantakaupunkina ja kehittää Tammerkosken ja järvenrantojen reittejä ja oleskelupaikkoja julkisiksi ja läpikuljettaviksi. Puisto on tarkoitus kunnostaa vuosina 2019 - 21.

Entistä saumattomampi reitti Tammerkosken rannalla

Hämeensillan uudistustyössä länsipuoleiseen muuriin rakennetaan uusi alikulku, joka mahdollistaa kulun Värjärinkujalta Mokkapuiston kautta Kirjastonpuistoon ja sieltä Satakunnankadun sillalle saakka. Värjärinkujalta Hämeensillan alikulkuun johtava reitti on valaistu, ja sitä pidetään myös talvisin kunnossa. Rantamuurin kaidetta seuraava kapea kivetty polku johtaa Takon tehdasalueen muurin viertä nouseviin portaisiin, eikä sitä huolleta talvisin. Myös Hämeensillalta Mokkapuistoon johtavat luonnonkiviportaat uusitaan, ja portaiden lepotasanteelta pääsee ravintolan terassille. Terassille on varattu nykyistä pienempi alue, jotta kapeassa puistossa jäisi tilaa myös muille toiminnoille ja puistoistutuksille.

Korkealaatuinen koskimaisemaan sopiva puisto

Mokkapuistosta rakentuu korkealaatuinen puisto, jonka reitit, materiaalit ja rakenteet sopivat ympäristöönsä. Puiston yleisilme syntyy kosken läheisyydestä, rantapenkan korkeuseroja korostavista portaista, istutusluiskista sekä käytäviä ja istutusalueita rajaavista graniittisista kivimuureista. Kapean rantareitin vierustalle, kivimuurien päälle tulee puisia istuintasoja.

Mokkapuistoon johtava Tammerkosken ylittävä väliaikainen silta on käytössä Hämeensillan ja raitiotien rakentamisen ajan eli syksyyn 2021 saakka. Puistossa sijaitsee myös Tampereen Veden pumppaamo, joka uusitaan puiston rakentamisen aikana.

Mokkapuisto sijaitsee Tammerkosken länsirannalla aivan Hämeensillan kupeessa. Puiston vieressä on funktionalismia edustava Tempon talo, jossa on puistoon rajautuva, jalkakäytävänä toimiva parvekeosa. Puiston eteläpuolella sijaitsevat Takon kartonkitehtaan rakennukset ja vastarannalla näkyy Verkatehtaanpuisto. Mokkapuisto on keskeinen osa Tammerkosken kansallismaisemaa ja valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.


Lisätietoja

Vs, suunnittelupäällikkö
Timo Koski
puhelin 050 345 7568


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen