Siirry sisältöön

Osamu Tezukan teoksia ja MangaMania! Tampereen taidemuseossa

Julkaistu 6.9.2019 10.00

Tampereen taidemuseossa on 7.9. alkaen esillä kaksi harvinaislaatuista japanilaisen manga-taiteen näyttelyä: Osamu Tezuka – Mangan jumala sekä MangaMania!-näyttely. Japanilaisen sarjakuvan eli mangan luojaksi ja jumalaksi nimitetyn Osamu Tezukan (1928–1989) mangasarjakuvista koostuva näyttely Osamu Tezuka – Mangan jumala on hänen ensimmäinen museonäyttelynsä Euroopassa.

Manga-näyttely Tampereen taidemuseossa
 

Osamu Tezukan lähes 200 originaaliteosta sekä harvinaislaatuisia anime-filmejä käsittävä näyttely on toteutettu yhteistyössä japanilaisten Tezuka Productionsin ja Osamu Tezuka Museumin kanssa. Alakerran MangaMania! -näyttely pureutuu mangaan laajana yhteiskunnallisena ilmiönä ja taidemuotona. Se perustuu Kioton kansainvälisen Manga-museon ja Kioton Seika yliopiston kansainvälisen manga-tutkimuskeskuksen laajaan tutkimustyöhön.

Osamu Tezuka on nykymuotoisen modernin mangan perustaja. Tezukan aikana japanilainen sarjakuva muuttui lapsille tarkoitetuista viihteestä kaikenikäisille suunnatuiksi tarinoiksi. Tezuka oli ennen kaikkea tarinankertoja, joka laajensi käsitystä mangalle soveliaista aihepiireistä. Hän myös loi lukuisat nykymuotoisen mangan eri piirustustekniikoista, joista tunnetuimpia on hänen elokuvamainen piirrostyylinsä, vauhdin ja liikkeen kuvaus sekä suurisilmäiset manga-hahmot.

Näyttelyn ikoninen tunnus on lentävä Astro Boy, mangan ensimmäinen robotti ja koneellisilla osilla paranneltu ihminen. Astro Boyn suosiota voi verrata Aku Ankan asemaan monissa länsimaissa. Siitä tuli mangan historian suurin hittihahmo, joka on toiminut innoittajana yhä uusille manga-taiteilijoiden sukupolville. Astro Boyn ohella mukana ovat muutkin Tezukan tunnetuimmat sankarihahmot: hänen mestariteoksenaan pidetty tulilintu Phoenix, viidakon kuningas Kimba-leijona ja yliluonnollisen taitava kirurgi Black Jack. Näyttelyssä tapaa myös mangan ensimmäisen naispuolisen sankarihahmon Princess Knightin, joka on tytöille suunnatun mangan eli shōjon pioneeri ja vakiinnutti mangan aseman tytöille suunnatuissa kuukausilehdissä.

Osamu Tezukaa pidetään paitsi mangan, myös animen isänä. Häntä on kutsuttu Japanin Walt Disneyksi. Näyttelyssä nähdään mangan lisäksi katkelmia Tezukan tunnetuimmista anime-elokuvista eli japanilaisesta animaatiosta. Mukana on harvinaislaatuinen katkelma vuodelta 1963 Japanin ensimmäisestä TV-animesarjasta Tetsuwan Atom (ulkomailla Mighty Atom), joka käynnisti TV-animen buumin Japanissa. Tätä seurasi kaksi vuotta myöhemmin valkoisesta leijonasta kertova Jungle Taitei, Japanin ensimmäinen värianime. On väitetty, että Walt Disney yhtiö käytti Tezukan värianimaatiota lähdemateriaalinaan vuonna 1994 ilmestyneeseen Leijonakuninkaaseensa.

Näyttelyn yhteydessä Kustannusosakeyhtiö Tammen Sangatsu Manga julkaiseeOsamu Tezukan Astro Boyn ensi kertaa suomeksi. Siihen sisältyy taidemuseon näyttelyn liite.

MangaMania! -näyttely luotaa mangataiteen perusteita eri lajityypeistä suosituimpiin julkaisuihin ja mangan sosiaali- ja kulttuurihistoriallisiin sekä tuotannollisiin kysymyksiin. Japanissa manga- ja animeteollisuus ovat merkittävin viihdeteollisuuden ala, joka eri muodoissaan koskettaa kaikkia ikä- ja yhteiskuntaryhmiä. Viime vuosikymmeninä manga on saavuttanut yhä laajemman kansanvälisen suosion.

Näyttelyssä pureudutaan mangan syntyvaiheisiin, historiaan, klassikkoteoksiin, erilaisiin kohdeyleisöihin ja lajityyppeihin. Tarkastelun kohteena on myös mangan ja animen suhde sekä erilaiset mangaan liittyvät kulttuuriset ilmiöt, kuten cosplay. Esillä on myös originaaleja Yoshihiro Takahashin Hopeanuoli-sarjasta. Näyttelyn työpajassa pääsee itse piirtämään mangaa ja kirjastossa voi tutustua mangan japanin-, englannin- ja suomenkielisiin klassikoihin.


C Tezuka Productions

Lisätietoja

Tampereen taidemuseo
sähköposti [email protected]
puhelin 041 730 3104
avoinna ti–to klo 9–17, pe–su klo 10–18

Aikuiset 12 euroa, lapset (7–17-vuotiaat), eläkeläiset ja opiskelijat 5 euroa.Kuvat Tezuka Productions