Siirry sisältöön

Kaksi merkittävää voimistelutapahtumaa Tampereelle

Julkaistu 27.8.2019 14.31

Tampereella järjestetään 27. – 30.5.2021 kaikkien voimistelulajien yhteiset Voimistelun SM-kilpailut ja 9. – 12.6.2022 Voimistelun Suomi Gymnaestrada -suurtapahtuma.

Voimistelevat tytöt
 

Suomen Voimisteluliitto on myöntänyt Voimistelun SM-kilpailujen 2021 ja Voimistelun Suomi Gymnaestrada 2022 -tapahtuman järjestämisoikeuden Tampereelle. Voimistelun SM-kilpailujen järjestelyissä Voimisteluliitto tekee yhteistyötä Tampereen Voimistelijoiden kanssa. Voimistelun Suomi Gymnaestradan järjestelyihin odotetaan paikallisia seuroja laajasti mukaan.

- Tampereella iloitaan Voimisteluliiton päätöksestä. Tampereen kaupunki haluaa olla Pohjoismaiden vetovoimaisin elämyskaupunki vuoteen 2030 mennessä. Molemmat voimistelutapahtumat edistävät hyvin tätä tavoitetta. On hienoa voida tarjota tapahtumille upeat puitteet, joita vielä täydentää syksyllä 2021 valmistuva moderni Tampereen kannen areenamme. Puitteiden lisäksi tuomme yhteiseen pöytään vuosien kokemuksen ja vahvan ammattitaidon, tapahtumajohtaja Perttu Pesä Tampereen kaupungilta toteaa.

- Tampereella on useita voimisteluseuroja, joiden edustajat ovat yltäneet upeisiin suorituksiin niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Voimistelutoimintaa järjestetään kaiken ikäisille lasten voimistelukouluista ja aikuisten harrasteryhmistä huippuluokan kilpavoimisteluun. Harrastajia on useampia tuhansia. Kaupunki haluaa edesauttaa voimistelun vahvistumista edelleen ja kaupunkilaisten hyvinvointia. Edellinen Tampereella järjestetty voimistelun suurtapahtuma oli SunSvoli ja joukkuevoimistelun MM-kilpailut vuonna 2006. Luottavaisina lähdemme nyt yhteistyössä Voimisteluliiton kanssa toteuttamaan näitä tulevia tapahtumia, toteaa Tampereen kaupungin liikunta- ja nuorisoyksikön johtaja Pekka P. Paavola.

Voimisteluliitto on suurten voimistelutapahtumien kaupunkia valitessaan kiinnittänyt huomiota alueen voimistelutoimintaan ja olosuhteisiin. Tampereella kaupungin liikuntamyönteisyys, tapahtumaosaaminen ja ratkaisukeskeisyys olivat lisäksi keskeisessä roolissa valinnassa.

- Yhteistyö Tampereen kaupungin kanssa on lähtenyt erinomaisesti käyntiin. Tavoitteena on hyvä yhteinen tekemisen meininki ja uusia yhteistyömuotoja halutaan kehittää. Tampere on kiinnostava matkailukohde, jossa on useita vetovoimatekijöitä mm. Särkänniemi, Vapriikki ja Muumimuseo. Tämä yhdistettynä rakkaaseen harrastukseen saa voimisteluväen ja perheet liikkeelle ja kesälomamatkalle sankoin joukoin. Odotamme myös joitain satoja kansainvälisiä osallistujia, toteaa Voimisteluliiton projektijohtaja Päivi Tamminen.

Tampereen Voimistelijoiden toiminnanjohtaja Riitta Taipale on tyytyväinen, että merkittävät voimistelutapahtumat saadaan nyt Tampereelle.

- Olosuhdeasioissa on aina petrattavaa, ja tapahtumien myötä voimistelulle tavoitellaan myös lisää harrastajia, katsojia ja näkyvyyttä Tampereella, Taipale sanoo.

Hän myös muistuttaa, että parhaillaan on käynnissä valtakunnallinen Voimisteluviikko, jonka aikana tamperelaiset ovat tervetulleita avoimiin ja ilmaisiin voimistelukokeiluihin.

***

Voimistelun SM-kilpailut 27. – 30.5.2021 kokoaa yhteen kahdeksan voimistelulajin huiput. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa (TESC) nähdään akrobatiavoimistelun, joukkuevoimistelun, kilpa-aerobicin, rytmisen voimistelun, telinevoimistelun, TeamGymin ja trampoliinivoimistelun Suomen parhaat. Kilpailuihin odotetaan noin tuhatta urheilijaa ja tuhansia katsojia.

Voimistelun Suomi Gymnaestradaan 9. – 12.6.2022 odotetaan 10 000 - 12 000 osallistujaa ja tuhansia katsojia päivittäin. Tapahtuman ajaksi koko kaupunki valjastetaan voimistelulle. Tapahtuma levittäytyy ainakin Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen, Tampereen stadionille, Keskustorille ja mahdollisesti myös Tampereen Kannen Areenalle. Luvassa on näytöksiä, kilpailuja, suuria massaohjelmia ulkokentillä, eri lajien kokeilumahdollisuuksia ja jotain yllätyksellisiä uusia elementtejä. Joka neljäs vuosi järjestettävä elämyksellinen kesätapahtuma kokoaa yhteen kaiken ikäiset voimistelijat, niin harrastajat kuin kilpailijat, kaikista eri voimistelulajeista. Tapahtuma tarjoaa runsaasti nähtävää sekä kokeilu- ja tutustumismahdollisuuksia myös muille kuin voimistelun harrastajille. Gymnaestrada on osa voimistelun suurtapahtumien ketjua, ja vie osaltaan suomalaista voimisteluperinnettä eteenpäin.

Ulkoinen linkkiMuseoviraston Elävän perinnön arkisto
Suomalaisessa voimistelussa suurtapahtumilla on pitkät perinteet. 2000-luvulla Suomessa voimistelun suurtapahtumia on järjestetty: SunSvoli 2006 Tampereella, SunLahti 2013 Lahdessa, World Gymnaestrada 2015 Helsingissä ja Suomi Gymnaestrada 2018 Turussa.

Lisätietoja

Perttu Pesä, tapahtumajohtaja, Tampereen kaupunki
p. 050 587 6200
perttu.pesa(at)tampere.fi

Päivi Tamminen, projektijohtaja, Voimisteluliitto
p. 0400 809 582
päivi.tamminen(at)voimistelu.fi


Teksti Aila Rajamäki

Kuvat Suomen Voimisteluliitto