Siirry sisältöön

Tampereen Viinikanlahden digitaalinen kaupunkisuunnittelu kiinnostaa maailmalla

Julkaistu 19.6.2019 14.46

Tampereen kansainvälinen Viinikanlahden ideakilpailu kiinnostaa kaupunkisuunnittelijoita Suomessa ja maailmalla. Toukokuun puolivälissä julkistettuun avoimeen arkkitehtuurikilpailuun on jättänyt yli 40 suunnitteluryhmittymää miltei sata erillistä kysymystä määräaikaan mennessä. Kysymykset koskivat kilpailuohjelman sisältöä. Englanninkieliset vastaukset kysymyksiin on julkaistu kilpailun verkkosivulla 19.6.2019.

Viinikanlahden aluetta ilmasta.
 

Viinikanlahden arkkitehtuurikilpailussa digitaalisuus on oleellinen toimintatapa. Uutta ovat kilpailun tärkeimpien lähtötietojen esittäminen Weup-ilmakartalla, tuomariston työskentely sähköisin työkaluin perinteisten kokousten ohella ja kilpailun toisessa vaiheessa kilpailutöidenpalautus 3D-mallina. Kilpailuissa on myös siirrytty digitaaliseen palautukseen. Digitaalisin menetelmin pyritään automaatioon koko prosessin osalta: aina lähtötiedoista kilpailun tulosten julkistamiseen asti.

– Strategiansa mukaisesti Tampereen kaupunki edistää digitaalisia työmenetelmiä merkittävissä kaupunkikehityshankkeissaan. Tietomallinnukseen ja digitaalisuuteen pohjautuvat työtavat nopeuttavat ja helpottavat kaupunki- ja rakennussuunnittelun prosesseja. Kaupunkilaisille esimerkiksi virtuaalimallit ovat uusi ja helppo tapa ymmärtää suunnitelmia, kertoo kilpailun tuomariston puheenjohtaja, apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki.

Uudistettu digitaalinen ilmakartta kaikkien katsottavissa

Kuka vain, ja missä päin maailmaa tahansa, voi tutustua Viinikanlahden kilpailualueeseen uudistetun digitaalisen ilmakartan avulla. Siinä on havainnollistettu maisema-, liikenne- ja infrasuunnittelun lähtökohtia. Aluetta voi katsella osana vuoden 2030 kaupunkirakentamista zoomattavina 360 asteen panoraamavalokuvina ja 3D-mallina.

Lisäksi on mahdollista tarkastella kesä- ja talvipäivien valoja ja varjoja, joista kertoo myös uusi Tampereen keskustan vuodenaikoja kuvaava video Valo–Light. Video on julkaistu kilpailun liiteaineistona. Ilmakarttaan on asemoitu paikoilleen myös alueen kehityshistoriasta kertovat Kuninkaankartta 1700-luvulta ja vuodesta 1947 alkavat ortho-ilmakuvat.

– Juhannuksen kunniaksi ilmakartta uudistui lumen ja jään peittämästä valkoisesta talvimaisemasta vehreisiin kesänäkymiin, kertoo hankekehityspäällikkö Minna Seppänen Tampereen kaupungilta.

Kilpailun jälkeen kohti rakentamista

Syyskuun lopulla päättyvän kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen odotetaan runsaasti osallistujia eri puolilta maailmaa. Kilpailun toiseen vaiheeseen valitaan enintään kuusi parasta kilpailutyötä. Kaksivaiheisen kilpailun voittaja selviää huhtikuussa vuonna 2020. Tämän jälkeen kaupunki jatkaa alueen tarkempaa suunnittelua, laatii asemakaavan ja puhdistaa alueen saastuneet maa- ja vesialueet.

Keskustaan liittyvä uusi kaupunginosa rakennetaan vaiheittain noin vuosina 2024–2035. Tampereella moni kaupunkilainen on odottanut jo kauan keskustan tuntumassa olevan jätevedenpuhdistamon alueen muutosta ihmisten käytössä olevaksi kaupunkiympäristöksi.

– Tavoitteena on saada vähintään 3000 uutta asukasta kaupungin keskustaan sekä monipuoliset, rantoihin liittyvät vapaa-ajan palvelut, kertoo hankejohtaja Tero Tenhunen.

Viinikanlahden kansainvälisen ideakilpailun järjestävät Tampereen kaupunki yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Suomen Maisema-arkkitehtiliitto MARK:n kanssa.

Kilpailusta ja sen aineistoista lisätietoja suomeksi ja englanniksi:


Lisätietoja

Kilpailun tuomariston jäsen
Kilpailukykyjohtaja
Anna-Kaisa Heinämäki
puhelin 040 639 7701
sähköposti [email protected]

Hankejohtaja
Tero Tenhunen
puhelin +358 (0)50 540 2860
sähköposti [email protected]

Hankekehityspäällikkö
Minna Seppänen
puhelin +358 40 150 9857
sähköposti [email protected]


Kuvat Lentokuva Vallas