Siirry sisältöön

Pirkanmaan Voimia Oy:n osakaspohjaa aiotaan laajentaa

Julkaistu 18.6.2019 17.20

Pirkanmaan Voimia Oy:n muutettu osakassopimus ja linjaus osakaspohjan laajentamisesta hyväksyttiin Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaostossa 18.6.2019. Osakejärjestely luo yhtiölle uusia mahdollisuuksia kehittää toimintaansa. Tulevien investointien kannalta ja toiminnan mittakaavan varmistamiseksi laajempi omistajapohja takaa in house -yhtiössä edullisemmat hinnat kaikille omistaja-asiakkaille.

Voimia haluaa tehdä omistukseen liittyviä ratkaisuja vuoden 2019 aikana, koska muuttunut hankintalaki rajoittaa aikaisempaa enemmän ulkoista myyntiä. Yhtiöllä on tällä hetkellä vanhojen sopimusten johdosta hieman ateriapalvelujen myyntiä lähikuntiin. Osakaspohjaa pyritään laajentamaan aluksi Lempäälän, Nokian, Ylöjärven kuntiin, joille yhtiö on jo myynyt vähäisessä määrin ruokailupalveluja, esimerkiksi Tredun ammatillisen koulutuksen ja kunnan lukiokoulutuksen opiskelijoille.

Voimian osakejärjestelyt toteutetaan syksyllä niin, että Pirkanmaan sairaanhoitopiiri myy osakkeet uusille osakaskunnille (yhteensä noin yksi prosentti osakkeista) kuntien nykyisten palveluostojen suhteessa. Pienomistajien vaikutusvaltaa lisätään antamalla pienomistajille yksi yhteinen hallituspaikka sekä perustamalla yhtiöön osakaskokous. Sillä on tietojensaantioikeus hallitukselta, jotta se voisi käyttää vaikutusvaltaa yhtiöön. Osakaskokous käsittelee yhtiön strategiset asiat ja muodostaa niistä kannan hallituksen ja yhtiökokouksen varsinaisille päätöksille.

Hankintalain mukaan sidosyksikkö (Voimia), saa harjoittaa enintään viiden prosentin ja enintään 500 000 euron osuuden liiketoiminnastaan muiden tahojen kuin niiden, joiden määräysvallassa se on. Kunta-asiakkaiden tullessa yhtiön osakkaiksi, olisi yhtiöllä mahdollisuus jatkaa nykyisiä palvelusopimuksia tai tehdä jatkosopimukset nykyisten asiakkaiden kanssa rajaamalla samalla ulkoinen myynti hankintalain mukaiseksi.

Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin vuonna 2018 perustama Pirkanmaan Voimia osakeyhtiö tuottaa, järjestää ja kehittää ateria- ja puhtauspalveluita kaupungille ja ateriapalveluita sairaanhoitopiirille. Yhtiön liikevaihtoennuste kuluvalle vuodelle on noin 61 miljoonaa euroa. Tampereen kaupunki omistaa yhtiöstä 82 prosenttia ja sairaanhoitopiiri 18 prosenttia.

Uudistettu osakassopimus viedään hyväksyttäväksi myös sairaanhoitopiirin hallitukseen syksyllä 2019.


Lisätietoja

Controller
Annina Nääppä
puhelin +358407493590
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell