Siirry sisältöön

Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueen suosio jatkuu kiivaana

Julkaistu 10.6.2019 14.32

Tampereen Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueen suosio on jatkunut vahvana ensimmäisen toimintavuotensa jälkeenkin. Alueen kävijämäärien yksilöity mittaus aloitettiin marraskuussa 2018, ja mittauksen tuloksena alueen vuosittaiseksi kävijämääräksi näyttää vakiintuvan noin 40 000 retkeilijää. Kintulammin alue rakennettiin 2017 - 2018 aikana vastaamaan 10 000 retkeilijän vuosittaista käyttöä.

Ulkoilijoita pitkospuilla Kintulammin retkeilyalueella
 

Talvikuukausina alueella kävi noin 2000 ihmistä kuukaudessa, mutta kevään tullen määrät ovat kaksinkertaistuneet.
–Toukokuussa retkeilijöitä oli jo yli 4000, kertoo alueen ylläpidosta vastaava asiantuntija Petri Mäkelä Ekokumppaneilta.

Kintulammin ruuhkaisimmat hetket keskittyvät läpi vuoden viikonloppuihin ja vilkkainta vuodenaikaa ovat syksyn kuukaudet.

Kävijämäärien kasvun aiheuttama paine näkyy etenkin alueen lukuisilla taukopaikoilla, joissa tulen ääreen pääsyä on paikoin pitänyt jopa jonottaa. Reiteillä sen sijaan tilaa riittää ja ruuhkaisimpinakin päivinä metsässä ja vaelluspoluilla saa kulkea melko rauhassa.

Reittien ja taukopaikkojen lisäämisen tarve näyttää ilmeiseltä niin Kintulammilla kuin muuallakin kaupunkiseudun lähialueilla, jolloin kävijäpainetta pystyttäisiin jakamaan tehokkaammin kasvukeskuksen ympärille, Petri Mäkelä sanoo.

Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueen kävijämäärien ja retkeilyn yleisenkin kasvun syyksi on arveltu luontobuumia, joka on jatkunut jo lähes kymmenen vuoden ajan. Kintulammin ansioksi voidaan laskea myös korkeatasoinen huolto, uniikit ja selkeät opasteet ja rakenteet, jotka houkuttelevat alueelle kävijöitä joka puolelta maailmaa.

Olemme pystyneet puuttumaan joihinkin merkittävimpiin haasteisiin kaupungin liikuntapalveluiden nopean reagoimisen turvin. Esimerkiksi alueen parkkipaikat todettiin heti alkuun liian pieniksi ,ja saimme hoidettua parkkien laajennukset nopealla aikataululla maaliskuussa 2019. Syksyllä parkkeihin rakennetaan vielä kuivakäymälät, Mäkelä jatkaa.

Fakta:
Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue
omistaja Tampereen kaupunki
Rakennettiin 2017 - 2018. Avajaisia vietettiin lauantaina 5.5.2018
608,5 ha luonnonsuojelualuetta
Vanhin rauhoitettu Vattulan luonnonsuojelualue on vuodelta 1959
15 km reittejä
300 metrin esteetön reitti Kirkkokiven tulipaikalle
5 tulipaikkaa
4 laavua tai katosta
Alueen rakensi ja hoitaa ja huoltaa Ekokumppanit Oy
nettisivut: https://kintulammi.fi/ suomi, englanti


Lisätietoja

Ekokumppanit Oy:
Petri Mäkelä
puhelin 040 806 4082
sähköposti [email protected]