Siirry sisältöön

Asukaskysely auki, osallistu aluekeskusten kehittämiseen

Julkaistu 3.6.2019 13.28

Tampereen, Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven aluekeskusten palveluiden käyttäjiä ja asukkaita pyydetään vastaamaan kyselyyn, joka on auki 3.6.–7.7.2019. Asukaskysely kerää arjen kokemuksia seudun aluekeskuksista ja ehdotuksia niiden kehittämiseksi. Kyselyyn kuuluvia keskuksia on yhteensä 16. Joukkoon kuuluvat seudun kehyskuntien kuntakeskukset sekä joukko muita keskuksia, joista osa on tyypiltään kaupallisia keskittymiä.

Tampereen yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montonen kommentoi asukaskyselyn ja koko keskustabarometrin hyödyntämistä Tampereen keskuksien suunnittelussa.

- Nyt toteutettava kysely auttaa kaupunkiympäristön suunnittelua hahmottamaan aluekeskusten muodostamaa seudullista palvelurakennetta, omien alueiden sekä naapurikeskusten ominaislaatua ja erityispiirteitä. Tampereen ydinkeskustan elinvoimaa seurataan kahdesti vuodessa eri selvityksellä. Kaikkien keskusten hyviä ominaisuuksia voidaan mm. kaavoituksen keinoin vahvistaa tai parannettavia tekijöitä suunnata uudella tavalla, Montonen sanoo.

Kyselyyn toivotaan mahdollisimman paljon vastauksia, jotta saadaan kattava kuva keskusten nykytilasta ja runsaasti kehitysehdotuksia.

- Haluamme asukkaiden kertovan henkilökohtaisista kokemuksia keskuksista, jotta saamme todellisen kuvan niiden käytettävyydestä. Saamme uusia näkökulmia, kun yhdistämme käyttäjäkokemukset ja tilastolliset analyysit. Asukaskyselyssä vastaaja pääsee myös antamaan ehdotuksia keskuksen kehittämiseksi, kertoo Jussi Välimäki, paikkatietoasiantuntija Tampereen kaupunkiseudulta.

Kyselyn voi täyttää mistä tahansa mukana olevasta keskuksesta, josta vastaajalla on kokemuksia esimerkiksi asumisen, työssäkäynnin tai asioinnin vuoksi. Kyselyn voi täyttää myös useamman keskuksen osalta, jos esimerkiksi asuu toisessa ja käy töissä toisessa.

Kyselyssä kerätään vastauksia myös karttojen avulla. Vastaaja pääsee merkitsemään kartalle esimerkiksi keskuksen keskeisimpiä alueita, viihtyisiä paikkoja sekä esteellisiä reittejä. Kyselyyn vastaaminen kestää noin 20 minuuttia ja siihen vastanneiden kesken arvotaan pieniä yllätyspalkintoja.

- Toivomme, että asukkaat jakaisivat tätä kyselylinkkiä sosiaalisessa mediassa, jotta saisimme mahdollisimman paljon kokemuksia ja ehdotuksia. Nyt on erinomainen hetki vaikuttaa itse keskuksien kehittämiseen, Välimäki pyytää.

Keskustabarometri toteutettiin Tampereen kaupunkiseudun koordinoimana ensimmäisen kerran vuonna 2012. Asukaskyselyn lisäksi barometri sisältää monipuolisen katsauksen aluekeskuksien kehitykseen sekä elinvoimaselvityksen.


Lisätietoja

Lisätietoja Tampereen kaupungin osalta:
Projektiarkkitehti
Anna-Lotta Kauppila
puhelin 040 800 7212
sähköposti [email protected]