Siirry sisältöön

Pormestari Lyly: ”Hallitusohjelma antaa edellytyksiä kehittää Tampereen elinvoimaa”

Julkaistu 3.6.2019 11.54

Tampereen seudun 50 000 ammattiin opiskelevan mahdollisuudet paranevat jatkossa.

Juuri valmistunut hallitusohjelma tukee osaltaan Tampereen seudun elinvoimaa ja kasvua. Erityisesti kirjaukset korkeakoulujen rahoituksesta ja toisen asteen panostuksista ovat tärkeitä koko kaupunkiseudulle. Tampereen yliopistossa ja ammattikorkeakouluissa noin 30 000 ja toisella asteella Tredussa ja TAKK:ssa noin 20 000.

– Tämä, jos mikä on vetovoimatekijä. Ne alueet pärjäävät tulevaisuudessa, jotka vetovoimatekijöiden ohella huolehtivat osaamiskeskittyminen syntymisestä ja saavutettavuudesta. Näihin panostamalla varmistamme myös pärjäämistämme. Hallitusohjelman kirjaukset tukevat tätä kokonaisuutta, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Osaamisen ja elinvoiman kasvu edellyttää sujuvia liikenneyhteyksiä kaupunkien välillä, mutta myös niiden sisällä. Lisäksi MAL-sopimuksen kirjaukset mahdollistavat kaupunkiseutujen kasvun.

– Sujuvasti saavutettavat alueet, joissa on toimivat ja monimuotoiset liikenneyhteydet, pärjäävät globaalissa kilpailussa. Pirkanmaa saa toivottavasti siivun väylärahoituksesta. Myös pääradan suunnittelu alkaa. Hallitusohjelma antaa kunnille mahdollisuuden vastata myös työllisyyden ja sitä kautta alueen elinvoiman tukemisesta.

Sosiaali- ja terveysuudistuksessa on tarkoitus huomioida alueiden ominaispiirteet. Lisäksi kunnilla on jatkossakin mahdollisuus toimia tuottajina.

– Sote-uudistus tuo meille jonkin verran pelivaraa, vaikka uudistus etenee maakuntapohjaisesti. Kuntien rooli tuottajana on vielä avoinna, kuten myös kuntapohjaisen soten valmistelu.

Hallitusohjelma lupaa korvata kunnille 100 prosenttisesti syntyvät lisävelvoitteet, kuten muun muassa oppivelvollisuuden laajentamisen, hoitajamitoituksen noston ja varhaiskasvatukseen panostamisen mukanaan tuomat kulut.

– Toivottavasti tästä kulujen korvaamisesta pidetään myös kiinni. Kokonaisuutena ohjelma antaa kunnille, vaikka se toki ottaakin.


Lisätietoja

Yhteysjohtaja
Tuukka Salkoaho
puhelin 040 806 3086
sähköposti [email protected]