Siirry sisältöön

Kaupunkilaisten suunnitelmia Kauppi-Niihamasta esitellään seminaarissa 28.5.

Julkaistu 24.5.2019 9.09

Kaupunkilaisten suunnitteluryhmien töitä Kauppi-Niihaman kehittämiseksi esitellään kaikille avoimessa seminaarissa tiistaina 28.5. klo 17–20 Frenckellin auditoriossa (Frenckellinaukio 2 D). Suunnitteluryhmät korostivat, että Kauppi-Niihama on erityinen helmi Tampereella, ja alueella olisi potentiaalia nousta valtakunnallisesti tunnetuksi viheralueeksi.

Ulkoilija koirineen Kaupin metsässä.
 

Vertaissuunnittelussa kaupunkilaiset ovat päässeet itse suunnittelemaan Kauppi-Niihaman aluetta. Yhteisenä lähtökohtana ryhmillä oli kehittää Kauppi-Niihamaa luonnonmukaisena alueena, jossa on tilaa monenlaisille toiminnoille. Suunnitteluryhmien töissä erilaiset reitit ja sisääntulot alueelle nousivat keskiöön. Ryhmät ratkaisivat suunnitelmissaan myös alueen pysäköintiongelmia ja tarjoavat siihen hajautettua ratkaisua sekä väliaikaisten tilojen hyödyntämistä. Suunnitteluryhmien töissä Kauppi-Niihama sopisi myös osaksi kansallista kaupunkipuistoa.

Rengasreittejä, esteetön rantalaavu, luonnonmukainen metsä

Suunnitteluryhmien yhteinen tahto oli alueen metsän säästäminen. Ryhmät kehittäisivät Kauppi-Niihaman metsiä luonnonmukaisemmiksi vähentämällä metsien käsittelyä. Ryhmät ehdottivat myös luontoarvojen aktiivista kohentamista muun muassa ennallistamalla sekä ympäristötaiteen avulla. Kiinnostavina yksityiskohtina suunnitteluryhmät ehdottivat Kaupin vanhaan tai uuteen vesitorniin maisemakahvilaa sekä Näsijärven rantaan esteetöntä rantalaavua. Ryhmät ehdottivat alueelle myös kolmea rengasreittiä, jotka jäsentäisivät koko aluetta.

Ryhmiltä löytyi yhteensovittamisen tahtoa

Vertaissuunnitteluryhmien töitä arvioi arviointiraati. Se totesi, että ryhmistä löytyi vertaissuunnittelussa vahva pyrkimys sovittaa intressejään yhteen. Ryhmät hyödynsivät omia vahvuuksiaan ja hakivat samalla synergiaa toisiltaan.

Kauppi-Niihaman vertaissuunnittelu alkoi loppukesällä 2018, ja siihen osallistui 12 ryhmää. Vertaissuunnitelmien laadintaan osallistui alusta asti yli 50 henkilöä. Kauppi-Niihaman vertaissuunnittelu osoittaa, että kaupunkilaiset pystyvät tuottamaan pitkälle vietyjä suunnitelmia. Suunnitteluryhmät antoivat kaupungille ison työpanoksen korvauksetta.

Työ jatkuu vielä vertaissuunnitelmissa esitettyjen ehdotusten yhdistämisellä.


Lisätietoja

Yleiskaavapäällikkö
Pia Hastio
puhelin 040 801 6917

Kaavoitusarkkitehti
Mirkka Katajamäki
puhelin 044 423 5177

Lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu:
Eveliina Asikainen
puhelin 050 595 8775

Puheenjohtaja, Villi vyöhyke ry.:
Jere Nieminen
puhelin 040 5224476