Siirry sisältöön

Tahmelan ja Rantaperkiön uimarannoilla ei suositella uimista

Julkaistu 23.5.2019 16.51

Tampereen Tahmelan ja Rantaperkiön uimarannoilta 13.5.2019 otetuista näytteistä on todettu norovirusta. Tampereen ympäristöterveysyksikkö ei suosittele uimista näillä rannoilla. Toukokuun alkupuolella vesinäytteitä otettiin Akaan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Tampereen, Valkeakosken ja Vesilahden uimarannoilta - yhteensä 22 uimarannalta, joista 11 vesinäytteessä todettiin norovirusta.

Kehotus uimisen välttämiseksi asetettiin niille uimarannoille, joiden vesinäytteissä viruksen pitoisuus ylitti WHO:n suositukset. Tahmelan ja Rantaperkiön rantojen lisäksi uimista ei suositella Pirkkalan Loukonlahden ja Turrin rannoilla eikä Lempäälän Lahdenkylän rannalla.

Pyhäjärven uimavesiä haluttiin tutkia tarkemmin Lempäälän norovirusepidemian takia. Viime kesänä Lempäälän Lempoisten uimarannalla käyneitä sairastui vatsatautiin, ja norovirusta on todettu vedessä tänäkin vuonna. Pyhäjärven uimarantojen uimavesiä selvitettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja alueen ympäristöterveysyksikköjen yhteisellä norovirusprojektilla. Näytteet tutkittiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

Lempäälän epidemia ja toukokuun 2019 näytteenoton tulokset osoittavat, että Pyhäjärven uimavesissä on paikoin norovirusta. Norovirus ei lisäänny ympäristössä eivätkä eläimet levitä sitä, joten sen löytyminen kertoo aina ihmisperäisestä ulostesaastumisesta. Norovirus voi päästä vesistöön jätevedenpuhdistamon purkuputkista, laivaliikenteestä, laskuojista tai mistä tahansa tilanteesta, jossa ihmisulostetta pääsee veteen. Norovirus säilyy kylmissäkin vesissä vuosia. Alueen terveydensuojeluviranomaiset seuraavat uimarantojen tilannetta. Alueen terveydensuojeluviranomaiset seuraavat uimarantojen tilannetta. Uimavesituloksista kerrotaan uimarannan infotaululla ja kuntien verkkosivuilla. Jos uimista ei suositella, siitä laitetaan erikseen kyltti uimarannalle.

Norovirusnäytteenotto ei kuulu lakisääteiseen, säännöllisen uimavedenlaadun seurantaan, vaan näytteitä otetaan yleensä, kun on epäily uimavedestä saadusta vatsataudista.

Hyvä hygienia ehkäisee tartuntoja

Norovirustartunnan oireet alkavat tyypillisesti 1-2 vuorokauden sisällä altistumisesta. Tyypillisiä oireita ovat äkillisesti alkaneet pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut sekä ripulointi. Tartunta voi olla myös oireeton. Tartunta leviää sekä suoran kosketuksen että esimerkiksi uimaveden, pintojen tai ravinnon välityksellä virusten kulkeutuessa suun kautta ruoansulatuskanavaan.

Hyvä hygienia, asiallinen wc-käyttäytyminen, roskaamisen välttäminen ja uimisen jälkeinen peseytyminen auttavat vatsatautien ennaltaehkäisyssä. Pelkkä käsien desinfiointi ei korvaa huolellista saippuapesua.

Tampereella levisi kesällä 2014 uimarannoilla vatsatautiepidemia, jonka syyksi varmistui norovirus. Uimarannoilla käyneille tehdyn kyselyn perusteella riskejä vatsataudin saamiselle olivat pään pistäminen veden alle, veden joutuminen suuhun ja märällä rantahiekalla leikkiminen.


Lisätietoja

Ympäristöterveyspäällikkö
Merja Bojang
puhelin 050 521 5184
sähköposti [email protected]

Ympäristöinsinööri
Eeva Hentilä
puhelin 050 521 5172
sähköposti [email protected]


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen