Siirry sisältöön

Lammaskatras laiduntaa Tohlopin Kohmanpuistossa

Julkaistu 20.5.2019 11.09

Tohlopin Kohmanpuistossa hoidetaan tänä kesänä ja jatkossakin vanhaa kulttuurimaisemaa lammaslaidunnuksella. Noin kymmenen lampaan katras saapuu kesäaitaukseensa tiistaina 21.5.2019 kello 10 aikaan Juupajoelta Punaisen Pässin lammastilalta. Lampaiden siirrossa aitaukseen avustaa tilan lammaskoira.

Lammas aidan takana
 

Kohmanpuiston laidun on nyt toinen laidunnuksella hoidettu alue Tampereella Peltolammin Rukkamäenpuiston lisäksi. Kohmanpuistossa lampaat laiduntavat syksyyn saakka ruohon riittävyyden mukaan.

Noin 1,5 hehtaarin laajuinen laidunalue sijaitsee Tohloppi-järven rannan läheisyydessä Mediapoliksen ja ulkoilureitin välissä. Laidunnuksen tavoitteena on ylläpitää ja palauttaa alueen perinteistä kulttuurimaisemaa ja lisätä luonnon monimuotoisuutta. Perinteiset niittylajit saavat lisää elintilaa, ja eläinten lanta houkuttelee uutta hyönteis- ja lintulajistoa. Lampaat myös elävöittävät maisemaa ja tuovat iloa ja elämyksiä asukkaille.

Ethän ruoki lampaita

Lammashaan opastauluissa kerrotaan laidunnuksesta ja ruokintakiellosta: eläinten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, ettei niitä ruokita. Lampaat saavat rehevää ja monipuolista ravintoa laitumelta.

Kaikki lauman lampaat ovat suomenlampaita. Ne ovat syksyllä syntyneitä valkoisia uuhikaritsoita. Lampaiden määrää mahdollisesti vähennetään kesän aikana laitumen ruohon kasvun mukaan.

Lampaiden hyvinvointia sekä aitauksen kuntoa seurataan päivittäin eläinten hyvinvoinnin ja niiden turvallisuuden varmistamiseksi.

Arvokas ja monipuolinen ympäristö

Tohloppi-järven ympäristö on Länsi-Tampereen monipuolisin ja arvokkain viheraluekokonaisuus sekä suosittu asukkaiden virkistysalue. Laidunalue on vanhaa peltoa, jonka eteläosa on pääosin avointa rehevää niittyä. Avoin niitty ja lehtomainen hakamaa ovat luonnoltaan ja maisemaltaan arvokas kokonaisuus.

Laidunalue sisältyy Tohloppijärven ympäristön vuosille 2019- 2030 laadittuun kehittämissuunnitelmaan ja viheralueiden hoitosuunnitelmaan, jonka yhdyskuntalautakunta hyväksyi 2.5.2019.


Lisätietoja

Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376

ProAgria Etelä-Suomi, MKN Maisemapalvelut : Maisema-asiantuntija
Riikka Söyrinki
puhelin 040 744 7231

Eläinten valvonta ja aitaukset:
Ari Hellsten
puhelin 045 672 1302

Punaisen Pässin Lammastila:
Jussi Uusi-Rauva
puhelin 040 540 2806


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat Hanna Leppänen