Siirry sisältöön

Verenohennuspotilaiden hoitoa tehostetaan automatiikan avulla Tesomalla

Julkaistu 17.5.2019 12.44

Tesoman kotihoidossa ja Oma Lääkärisi Tesoma -terveysasemalla on otettu käyttöön tietokoneavusteinen Forsante-palvelu verenohennushoidon avuksi.

Palvelu laskee automaattisesti verikokeen tuloksen perusteella verenohennuslääkkeen annosmäärät ja seuraavan laboratoriokäynnin ajankohdan. Lääkäri tai hoitaja tarkistaa tarvittaessa tiedot ja lähettää ne palvelun kautta potilaalle web- tai tekstiviestillä tai postitse kirjeellä. Samalla potilastiedot kirjautuvat automaattisesti Kanta-arkistoon. Palvelun ansiosta lääkkeen annosteluohjeet saa jo muutaman tunnin kuluttua laboratoriokäynnin jälkeen. Aiemmin ohje on toimitettu usein vasta seuraavana arkipäivänä.

Uusi palvelu tehostaa merkittävästi verenohennuspotilaiden hoitoa ja lisää potilasturvallisuutta. Verenohennushoito on perinteisesti ollut varsin työlästä, sillä potilaiden lääkeannokset pitää tarkistaa muutaman viikon välein. Monet eri manuaaliset työvaiheet ovat lisänneet virheiden mahdollisuutta.

Forsanten avulla on helppo seurata potilaan lääkehoidon onnistumista sekä tarvittaessa puuttua riskitilanteisiin, jolloin vakavien komplikaatioiden uhka pienenee. Annosteluun liittyvien inhimillisten tekijöiden vaikutus vähenee eikä potilaiden keskimäärin tarvitse käydä laboratoriokontrolleissa yhtä usein kuin aiemmin.

Palvelu on jo käytössä muun muassa Vantaalla, Lempäälässä, Seinäjoella, Kouvolassa, Hyvinkäällä ja Kymsotessa yhteensä 15 000 potilaalla.

Palvelun käyttöä on tarkoitus laajentaa muillekin Tampereen kaupungin terveysasemille ja kotihoitoon, mikäli Tesomalta saatavat kokemukset ovat hyviä.


Lisätietoja

Tampereen kaupunki
Apulaisylilääkäri
Jukka Karjalainen
puhelin 040 639 7859
sähköposti [email protected]

Oma Lääkärisi Tesoma
Vastaava lääkäri / yleislääketieteen erikoislääkäri
Atte Vadén
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala