Siirry sisältöön

Tampere hakee kansainvälisellä kilpailulla ideoita Viinikanlahden kehittämistyöhön

Julkaistu 15.5.2019 13.32

Kansainvälinen kaikille avoin ideakilpailu on avautunut 15.5.2019 kiinnostavalla Viinikanlahden alueella, joka sijaitsee aivan Tampereen kaupungin keskustan tuntumassa. Kilpailijat pääsevät suunnittelemaan asuntoalueen Pyhäjärven rantamille yli 3000 uudelle asukkaalle sekä vapaa-ajan ympäristöä kaupungin asukkaille ja matkailijoille.

Viinikanlahden aluetta ilmasta.
 

– Ideakilpailun tavoitteena on luoda uusi, ekologisesti kestävä ja arkkitehtuuriltaan laadukas kaupunginosa, joka vastaa 2000-luvun kaupunkilaisten tarpeisiin. Kaikille avoin suunnittelutehtävä on mielestäni poikkeuksellisen mielenkiintoinen, sanoo hankejohtaja Tero Tenhunen.

Viinikanlahden alueella on Tampereen keskustan kauneimmat järvimaisemat auringonlaskuineen, mutta myös ympäristöön liittyviä haasteita. Kilpailualueella toimii nyt jätevedenpuhdistamo, joka muuttaa uuteen paikkaan. Kilpailun jälkeen Viinikanlahden alueelle laaditaan yleissuunnitelma ja asemakaava. Ympäristö puhdistetaan, ja uusi kaupunginosa rakennetaan vaiheittain noin vuosina 2024–2035. Kilpailualue vesi- ja maa-alueineen on noin 0,4 neliökilometrin suuruinen.

Pääosin digitaalisesti järjestettävään Viinikanlahden kansainväliseen ideakilpailuun odotetaan runsaasti osallistujia niin Suomesta kuin ulkomailta. Ideakilpailussa jaetaan 165 000–345 000 euron palkinnot. Kilpailukielenä on englanti.

Kaksivaiheisen kilpailun voittaja selviää hutikuussa vuonna 2020. Kilpailun järjestävät Tampereen kaupunki yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Suomen Maisema-arkkitehtiliitto MARK:n kanssa. Kilpailusta saa lisätietoja osoitteesta www.tampere.fi/viinikanlahti.

Vireästi kasvava Tampere lähikuntineen on Suomen toiseksi suurin kaupunkiseutu, jossa asuu noin 370 000 asukasta. Kaupungin väkiluku kasvaa vuosittain yli 3000 asukkaalla, joten alueelle rakennetaan jatkuvasti uutta. Tampereella vallitsee vahva tekemisen kulttuuri. Niin paikalliset kuin kansainvälisesti toimivat verkostot auttavat tehostamaan kehitystä ja kasvua. Uusien rakennusten suunnitteluun ja käyttöön tarvitaan uusia ympäristöystävällisiä ja vähäpäästöisiä ratkaisuja, jotta kaupunki voi strategiansa mukaisesti kasvaa hiilineutraalisti ja kestävästi.

Pääosin digitaalisesti järjestettävän Viinikanlahden ideakilpailun ensimmäinen vaihe on avoinna 27.9.2019 saakka.

ViinikanlahtiAdditional information in English


Lisätietoja

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja
Teppo Rantanen
puhelin +358 400 235 442
sähköposti [email protected]

Hankejohtaja
Tero Tenhunen
puhelin +358 (0)50 540 2860
sähköposti [email protected]

Hankekehityspäällikkö
Minna Seppänen
puhelin +358 40 150 9857
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell

Kuvat Lentokuva Vallas