Siirry sisältöön

Pop up Hervanta -tapahtuma, Yhteisösauna ja Järvensivun koulun pihan kunnostaminen toteutuvat joukkorahoituksella

Julkaistu 3.5.2019 12.39

Tampereen kaupunki käynnisti viime vuoden lopulla ensimmäisenä kaupunkina Suomessa joukkorahoituskokeilun, jolla halutaan tukea asukas- ja yhteisölähtöisten hankkeiden toteutumista. Määräaikaan 1.3.2019 mennessä kokeiluun haki mukaan 14 kampanjaa, joista 11 valittiin pormestarin joukkorahoituskokeiluun. Mukaan valituista kampanjoista kolme, Pop up Hervanta, Järvensivun koulun kunnostaminen ja Yhteisösauna ovat jo saaneet kerättyä minimitavoitteensa kasaan.


Kuva viime vuonna järjestetystä Pop up Hervanta -tapahtumasta.

Mukaan valittuja kampanjoita kaupunki tukee 40 prosentin osuudella tai enintään 5000 eurolla, jos kampanja on kerännyt joukkorahoituksella 60 prosenttia minimitavoitteestaan 24.5.2019 mennessä. Pop up Hervanta, Elämää Järvensivun koulun pihaan sekä Yhteisösauna Tampereelle -kampanjat saivat taakseen riittävän määrän kannatusta jo ennen määräajan päättymistä. Lisää rahoitusta näillekin kampanjoille toki vielä toivotaan.

Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI Ry:n kampanjalla kerätään rahoitusta Pop up Hervanta -tapahtumaan, joka järjestetään 28.5.2019 kello 13-18. Tapahtumapaikka on Hervannan keskustassa Muusan aukiolla, Lindforsinkatu 1 ja ulottuu aina Ahvenisjärven rantaan asti. Tapahtuma on kaikille avoin. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestettyyn tapahtumaan osallistui noin tuhat kävijää.

- Tapahtuma tuo esiin Hervannan monipuolisuutta ja vankistaa alueen yhteisöllisyyttä. Se on myös hyvä mahdollisuus tulla tutustumaan itselle tuntemattomampaan kaupunginosaan, toteaa Kerttu Ojalehto YSTI ry:stä.

Tapahtuma saavutti jo minimitavoitteensa, joka oli 1500 euroa. Tapahtuman kokonaissumma on 3000 euroa. Ojalehto sanoo, että minimitavoitteen yli menevällä summalla voitaisiin tarjota päivään vielä enemmän esiintyjiä ja ohjelmaa kaupunkilaisten iloksi.

Yhteisösauna yksinäisyyttä vastaan

Kumppanuustalo Arttelin keräyskohde on kaikille avoin ja maksuton yhteisösauna Salhojankadulla Tammelassa. Aiemmin Solenan kenkätehtaana toimineen talon saunassa on istunut peräti presidentti Kekkonen. Arttelin saunatilat toimivat normaalisti kokoustiloina, mutta tilaan halutaan tuoda myös kaikille avoimet saunahetket.

Yhteisösauna on tarkoitettu kaikille, joilla ei ole omaa saunaa tai mahdollisuutta käydä maksullisissa saunoissa, mutta sauna on avoin myös kaikille seuraa kaipaaville. Yhteisösauna tuo eri taustaiset ja ikäiset ihmiset yhteen. Saunojat voivat käyttää myös Arttelin kuntosalia ilmaiseksi.

– Arttelissa käy ihmisiä erilaisista elämän kirjoista. Haluamme rikkoa sukupolvien ja kuplien välisiä kuiluja ja tuoda ihmiset yhteen. Yhteisösaunan toiminnalla voidaan vähentää kaupunkilaisten yksinäisyyttä ja lisätä hyvinvointia, kertoo Nina Lindberg Artteli-kumppanuusyhdistyksestä.

Kampanja on jo saavuttanut minimitavoitteensa, joka oli 4000 euroa. Tällä summalla yhteisösauna voidaan pitää avoinna kerran kuukaudessa vuoden ajan. Mikäli kampanjalle saadaan kerättyä lisää rahoitusta voidaan saunakertoja lisätä.

Järvensivun koulun piha viihtyisäksi

Elämää Järvensivun koulun pihaan -kampanjalla kerätään rahaa koulun pihan kunnostamiseen. Järvensivun koulu on tällä hetkellä remontissa ja koulu toimii väistötiloissa Sairaalankadulla. Kampanjan avulla on haluttu pitää kaupunginosalle tärkeä paikka viihtyisänä remontin valmistumiseen asti. Tavoitteena on muun muassa elävöittää koulussa toiminut opetuspuutarha uudelleen.

– Järvensivun koulun vanhempainyhdistys ja Järvensivun omakotiyhdistys halusivat aloittaa kampanjan osoituksena siitä, että asukkaat haluavat myös rahallisesti tukea alueen myönteistä kehittymistä, sanoo Mikko Heinonen Järvensivun koulun vanhempainyhdistyksestä.

Ensi syksynä järjestetään sadonkorjuujuhla, jossa kaikki kampanjaan osallistuneet pääsevät tutustumaan kampanjan tuloksiin. Minimitavoitteella eli 1000 eurolla voidaan palkata puutarhuri kunnostamaan 20 tunniksi pihan istutuksia, pihan puut saadaan hoidettua ja opetuspuutarhaan voidaan istuttaa kasveja. Mikäli minimitavoite ylitetään, voidaan myös pihan leikkivälineitä kunnostaa ja uusia.

Joukkorahoitus on hyvä työkalu yhteistyöhön

Joukkorahoituskokeilu on herättänyt mielenkiintoa ja kokeiluun osallistuneet kampanjantekijät ovat olleet mielissään kaupungin uudesta kokeilusta.

– Kokeilussa mukana olo on tarjonnut meille uuden työkalun yhteistyön ja verkostotoiminnan kehittämiseen ja laajentamiseen. Samalla se on haastanut miettimään uusia tapoja viestiä omasta toiminnasta. YSTI ry:llä on Hervannassa pitkä osaaminen asukas- ja yhteisölähtöisistä hankkeista ja kampanjointi on auttanut ja opettanut tuomaan tätä onnistuneesti esille. Toivottavasti joukkorahoituskokeilut saavat jatkoa, sillä olemme oppineet paljon tänä keväänä kampanjoinnista, sanoo Kerttu Ojalehto.

Pormestarin joukkorahoitusmalli on kokeilu, jolla halutaan selvittää joukkorahoituksen soveltuvuutta kaupungin keinoksi tukea yhteisölähtöistä toimintaa. Pormestari Lauri Lyly toimii kokeilun keulakuvana sekä osallistuu kampanjoiden ja kokeilun arviointiin. Kokeilusta saatujen kokemuksen avulla arvioidaan, onko joukkorahoituksesta pysyväksi malliksi. Kokeilu toteutetaan yhteistyössä Mesenaatti.me-yhteisörahoituspalvelun kanssa. Joukkorahoituskokeiluun ja kampanjoihin voi tutustua pormestarin joukkorahoitussivulla: mesenaatti.me/pormestarin-joukkorahoituskokeilu. Kaikkia mukana olevia kampanjoita voi tukea vielä 24.5.2019 asti.


Lisätietoja

Suunnittelija
Lilli-Nora Siikasmaa
puhelin 040 658 7593
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki