Siirry sisältöön

Eurooppa-päivää juhlitaan kansainvälisillä kulttuurielämyksillä 9.5. ja mielipidefestivaalilla 11.5.

Julkaistu 3.5.2019 10.17

Eurooppa-päivää vietetään torstaina 9.5.2019. Sen kunniaksi Tampereen kaupunki rohkaisee kaikkia kaupunkilaisia kokemaan kansainvälisiä kulttuurielämyksiä, tutustumaan uusiin näkökulmiin ja vaikuttamaan Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihakuun.

Puistokonsertti Sorsapuistossa
 

Eurooppa-päivän aikana voi sukeltaa saksankieliseen nukketeatteriin pääkirjasto Metsossa klo 10 ja eurooppalaisten kansantanssien pyörteisiin kulttuuritalo Laikun edessä klo 16. Lisäksi Eurooppa-päivän juhlinta jatkuu Tampere 2026 -mielipidefestivaaleilla 11.5. Hervannassa, kauppakeskus Duossa klo 12−14. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä − Euroopan unionin tämän vuoden teemana on vaikuttaminen tulevaan. Tampere ja Pirkanmaa hakevat yhdessä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026 ja hankkeen tarkoituksena on saada myös pirkanmaalaisten ääni kuuluviin siitä, millainen kulttuuripääkaupunkialue voisi tulevaisuudessa olla.

- Jokainen asukas voi vaikuttaa haluamallaan tavalla: vastaamalla kyselyyn hankkeen nettisivuilla tai tapahtumien ideapisteissä ja kasvokkain Tampere 2026 -keskustelutilaisuuksissa. Esimerkiksi Eurooppa-päivänä kannustamme tamperelaisia keskustelemaan kulttuuripääkaupunkihankkeesta ideapisteellämme kulttuuritalo Laikun edessä klo 16−17. Eurooppa-päivää seuraavana lauantaina 11.5. dialogiin aktivoidaan myös mielipidefestivaalin kulttuuripaneelikeskustelulla Hervannassa, kertoo Eija Oravuo, kulttuuripääkaupunkihankkeen vastaava tuottaja.

OHJELMA 9.5.

10.00 Saksalainen Nukketeatteri: Kasperle und der Eierkopf, pääkirjasto Metso, satuhuone
Tampereen Suomalais-Saksalaisen Yhdistyksen järjestämä inspiroiva nukketeatterisatutuokio lapsille, etenkin alakouluikäisille saksanlukijoille.

16.00−17.00 Eurooppalaisten kansantanssien ketju, kulttuuritalo Laikun edusta
20 tanssijaa valtaa Laikun portaat erilaisin eurooppalaisin kansantanssein. Mukana myös saksofonisti Kristjan Teiss. Puolen tunnin esityksen jälkeen tanssijoiden ketju suuntaa Patosillan kautta Satakunnankadun sillalle ja sieltä Frenckellin aukion kautta takaisin Laikun eteen. Järjestäjinä Maailmantanssi ry:n, Pirkanmaan Tuglas ry:n ja Tampere Eesti Klubi ry:n tanssiryhmät sekä Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihanke.

16.00−17.00 Tampere 2026 -ideapiste, kulttuuritalo Laikun edusta
Mahdollisuus vaikuttaa Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihakuun.

OHJELMA 11.5.

12.00−14.00 Tampere 2026 -mielipidefestivaali, kauppakeskus Duo, keskusaukio
Mielipidefestivaali hervantalaisen kulttuurin tulevaisuudesta. Festivaalin kulttuuripaneelissa mukana hervantalaisten nuorten kanssa työskentelevä yhteisötaiteilija Khalid Imran, Teatteri Lystin näyttelijä Heini Leinonen, Tampereen Hervantalaiset -asukasyhdistyksen puheenjohtaja Anja Nummela ja Tampereen ylioppilaskunnan hallituksen järjestövastaava Adam Zeidan. Moderaattorina toimii koomikko Riku Suokas, joka lisäksi vetää standup-esitykset tilaisuuden alussa ja lopussa. Mielipidefestivaali on Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihankkeen järjestämä keskustelutilaisuus.

Suomalainen kaupunki valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi seuraavan kerran vuodeksi 2026. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaku toteutetaan yhdessä pääkuntakumppani Mänttä-Vilppulan ja Pirkanmaan kumppanikuntien kanssa. Kumppanikuntina hankkeessa ovat jo mukana Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Lempäälä, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.


Lisätietoja

Luova johtaja
Juha Hemanus
puhelin 044 430 9769
sähköposti [email protected]

Intendentti
Eija Oravuo
puhelin 044 430 9988
sähköposti [email protected]

Kansainvälisten asioiden päällikkö
Satu Vuorinen
puhelin 040 538 8402
sähköposti [email protected]


Teksti Nina-Maria Kaijasilta