Siirry sisältöön

Pyörämatkailuillassa 9.5. Päivi Laitinen kertoo pyörämatkoistaan

Julkaistu 3.5.2019 9.03

Tampereen pyöräilyviikolla toimittaja ja kirjailija Päivi Laitinen kertoo pitkistä pyörämatkoistaan pääkirjasto Metson pyörämatkailuillassa torstaina 9.5. kello 18–19.30. Esimerkiksi pyöräily Amerikan halki vei neljä kuukautta, ja matkaa kertyi 7000 km. Pyörämatkailuilta on osa Tampereen pyöräilyviikkoa, jota vietetään 4.-12.5.2019.

Toimittaja Päivi Laitinen pyöränsä kanssa USAssa
 

Päivi Laitinen aloitti pyörämatkailu-uransa polkemalla 300 km opiskelupaikkakunnaltaan Oulusta kotipaikkakunnalle Vesantoon. Spontaanin lähes vuorokauden matkan tuloksena kädet olivat turtana, mutta mieleen oli iskenyt pyöräilykipinä.

Tärkeintä on lähteminen

–Ei se ole vaikeaa, sen kun vain ottaa pyörän ja lähtee, Päivi Laitinen sanoo. Ja sen jälkeen hän onkin lähtenyt, välillä lähemmäksi ja välillä kauemmaksi. Aluksi pyöräretket olivat kotomaan koluamista, ensin Suomen ympäri ja seuraavana vuonna Hangosta Utsjoelle. Sittemmin kohteet ovat olleet niin Irlannin kevyissä maisemissa kuin Skotlannin ennätyssateissa tuuleen puskien, myöhemmin ympäri maapalloa Uutta-Seelantia ja Yhdysvaltoja myöten. Yleensä reissuja ei ole liiemmälti suunniteltu, koska silloin koko reissu voi jäädä jopa tekemättä.

Pisin Laitisen reissuista on ollut Amerikan valloitus eli pyöräily maan halki itärannikolta länsirannikolle neljässä kuukaudessa. Etukäteen selviytyminen liki 7000 km retkestä mietitytti, mutta matkalla tie vei ja raskainakin hetkinä seuraavan etapin ajattelu antoi voimaa. Voimaa antoivat myös monet matkalla kohdatut mielenkiintoiset persoonat, kuten vuohensa kanssa jalkaisin taivalta taittanut mies, jonka reissu oli vienyt jo kaksi vuotta ja toiset pari oli vielä edessä. Yksin pyöräilevä kohtasi paljon elämäntarinaansa jakaneita ihmisiä. Koska reitti oli tunnettu pyöräreitti, löytyi usein sekä tien päällä että majapaikoissa saman henkisiä kanssapyöräilijöitä.

Myös luonto on matkoilla tarjoillut parastaan. Satumaisen kauniit maisemat Uudessa-Seelannissa ovat pakottaneet pyöräilijän välillä haukkomaan henkeä. Retkipäivät ovat usein olleet olleet täynnä pienempiä ja isompia luontoelämyksiä. Kerran vastaan jolkotteli jopa susi tai kojootti, ja Yellowstonen kansallispuistossa eväitä piti piilotella karhuilta. Mutta turvallisuuden puolesta ongelmia ei ole ollut, sillä mitään pahaa yksinäiselle naispyöräilijälle eivät ole aiheuttaneet eläimet eivät ihmiset, eikä edes liikenne.

Päivi Laitisen matkojen tuloksena on syntynyt jo viisi kirjaa ja tuorein naisseikkailijoista kertova on tulossa syksyllä.

Pyörämatkailuiltaan on vapaa pääsy.


Lisätietoja

Tampereenn pyöräilyviikon tuottaja
Hanna KIlpinen
puhelin 041 533 0381


Teksti Pekka Lylykorpi