Siirry sisältöön

Tampereen kaupunginhallitus päätti raitiotien suunnittelun jatkamisesta Hatanpään valtatielle sekä Viinikanlahden kansainvälisestä ideakilpailusta

Julkaistu 23.4.2019 17.07

Tampereen kaupunginhallitus päätti 23.4. raitiotien suunnittelun jatkamisesta myös Hatanpään valtatielle ja linja-autoasemalle saakka. Nyt tehdyn päätöksen perusteella ryhdytään selvittämään, millä aikataululla rakentaminen olisi mahdollista ja mitkä sen kustannukset olisivat. Vasta tämän ns. kehitysvaiheen jälkeen voidaan päättää mahdollisesta rakentamisesta.

Kaupunginhallitus hyväksyi suunnittelun jatkamisen, mutta edellyttää ulkopuolisen tahon välittömästi selvittävän, voiko raitiotien ykkösvaihetta muuttaa ilman kilpailutusta. Lisäksi kaupunginhallitus edellyttää, että raitiotien mahdollisiin rakentamismuutoksiin haetaan välittömästi yli kolmanneksen valtionosuutta. Nämä ponnet hyväksyttiin yksimielisesti.

Tarkoitus on myös selvittää, voisiko Hatanpään valtatien raitiotien aloitusosuuden rakentaa raitiotien ensimmäisessä toteutusvaiheessa siten, että toinen linjoista liikennöisi alusta lähtien Hatanpään valtatielle Pyynikintorin sijaan. Tällöin vältyttäisiin väliaikaisen liikennöintimallin vaatimilta investoinneilta Pyynikintorilla.

Viinikanlahden uusi kaupunginosa on keskeinen Viiden tähden keskustan kehittämisohjelman hanke, jolla on suuri merkitys keskustan kasvua ja vetovoimaa koskevien strategisten tavoitteiden toteutumiselle. Kaupunginhallitus päätti 23.4., että Viinikanlahden alueen kaksivaiheinen ja kaikille avoin kansainvälinen suunnittelukilpailu julkistetaan 2019 toukokuussa. Kilpailun järjestäjä on Tampereen kaupunki yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Suomen Maisema-arkkitehtiliitto MARK:n kanssa.

Alueen kehittäminen mahdollistuu, kun nykyisin alueella sijaitsevan jätevedenpuhdistamon toiminta loppuu Sulkavuoren keskuspuhdistamon valmistuessa. Viinikanlahden alueen pääkäyttötarkoituksia ovat asuminen, vapaa-aika ja virkistys sekä näihin liittyvät palvelut. Liikenteellisesti alue tukeutuu Hatanpään valtatiehen, missä mahdollistetaan raitiotien rakentaminen. Kaupunki on kilpailualueen maanomistaja. Tampereen kaupunginhallitus linjasi kokouksessaan 23.4. tavoitteet kilpailulle ja alueen kehittämiselle. Kilpailun jälkeen käynnistyy alueen yleissuunnittelu asemakaavaluonnoksen pohjaksi.


Lisätietoja

Johtaja
Mikko Nurminen
puhelin 040 801 2665
sähköposti [email protected]

Hankekehityspäällikkö
Minna Seppänen
puhelin +358 40 150 9857
sähköposti [email protected]


Teksti Anna-Maria Maunu