Siirry sisältöön

Smart Tampere -kehitysohjelma esittäytyi Valko-Venäjällä

Julkaistu 15.4.2019 13.17

Smart Tampere -kehitysohjelmasta kertynyttä tietotaitoa esiteltiin huhtikuussa Valko-Venäjällä arvovaltaiselle kuulijakunnalle. Tamperelainen delegaatio kertoi Smart Tampere -toimintamallista Minskin, Orshan ja Vitebskin kaupunkien johdolle, hallituksen ja talousministeriön edustajille.

Tapaamisissa käytiin läpi Smart Tampere -mallin kehittymisen vaiheita, keskusteltiin kokemuksista ja hyödyistä, mitä digitalisaatio ja kiertotalous voivat parhaimmillaan antaa kaupunkien kehitykselle. Vierailulla olivat kehitysohjelmaa aikanaan kaksi vuotta vetänyt johtaja Tero Blomqvist, asiantuntija Nick Cotton Tampereen seudun ammattiopisto Tredusta ja Business Tampereen asiakkuusjohtaja Harri Ojala. Lisäksi mukana tulkkina oli kielenkääntäjäopiskelija Aliya Gubaydullina Tampereen yliopistosta.

– On hienoa että tamperelaiset pääsivät luomaan kontakteja, kertomaan kokemuksistaan ja tarjoamaan avuksi smart city -tietotaitoaan, sanoo Tampereen elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen. Hän oli pohjustamassa ryhmän vierailua Valko-Venäjälle.

Kiertotalouden edistäminen ajankohtaista

Harri Ojalan mukaan keskusteluissa nousi esiin kiinnostus erityisesti kiertotalousasioita kohtaan.

– Esimerkiksi Orshan seutu on määritelty pilottialueeksi, jossa kiertotaloutta lähdetään ensimmäisenä kehittämään. Tamperelainen keinovalikoima, osaaminen ja kehittämiskonseptit herättivät selvästi kiinnostusta, Ojala kertoo.

Alustuksissaan miehet valottivat keinoja toimia hedelmällisesti kuntalaisten ja alueen yritysten kanssa yhteistyössä. Smart city -mallin kivijalkana on tukea ja edistää kuntalaisten arkielämää, yritysten ekosysteemiä, hyvinvointia, turvallisuutta ja osallistumista kotikaupungin kehittämiseen. Tamperelainen toimintamalli, saavutukset ja soveltamismahdollisuudet avasivat pohjaa keskustelulle.

Myös Nick Cotton pitää vierailua onnistuneena ja toivoo, että tapaamisista paikallisessa ammatillisen koulutuksen instituutissa syntyisi vähitellen keskusteluyhteys ja yhteistyömahdollisuuksia niin ammatillisen koulutuksen kuin konsultoinnin muodoissa.

– Oli hienoa, että saimme esitellä konseptimme yhteistyötapoja ja periaatteita sekä parhaita käytäntöjä koulutusten suunnittelussa ja kehittämisessä, kertoo Cotton.

Smart Tampere -kehitysohjelman (vuosina 2017–2021) tavoitteena on tuottaa arkea helpottavia digitaalisia palveluita, lisätä hyvinvointia ja turvallisuutta sekä edistää sujuvaa liikkumista kaupungissa yritysten, organisaatioiden, oppilaitosten ja kuntalaisten yhteistyöllä. Tulevaisuudessa kaupungin rooli muuttuu palveluiden tarjoajasta enemmän niiden mahdollistajaksi. Smart Tampere koostuu kolmesta osasta, joita ovat Digiohjelma, Ekosysteemiohjelma ja Kestävä Tampere -ohjelma.


Lisätietoja

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja
Teppo Rantanen
puhelin +358 400 235 442
sähköposti [email protected]

Asiakkuusjohtaja
Harri Ojala
puhelin 040 762 3784
sähköposti [email protected]

Tredu
Nick Cotton
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell