Siirry sisältöön

Viisi tamperelaista ilmastosankaria palkittiin ilmastoteoistaan

Julkaistu 30.3.2019 20.30

Tampereen kaupungin Smart Tampere -ohjelma järjesti talven aikana yhdessä Ekokumppanien kanssa ilmastosankari-kampanjan, jossa haettiin kaupunkilaisten suuria ja pieniä ilmastotekoja. Ilmastotekonsa kertoi lähes 1000 tamperelaista. Vastaajien joukosta valittiin viisi ilmastosankaria, jotka kertovat teoistaan kasvoillaan katukuvassa huhtikuun aikana.

Ilmastosankarit -logo
 

Voittajat palkittiin sähköpyörillä Vapriikissa Earth Hour -tilaisuudessa lauantaina 30.3. Ilmastotekoja etsittiin, koska kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, ja sen toteutumiseksi tarvitaan kaikkien ilmastotekoja.

Pyöräperäkärryllä kauppareissulle ja aurinkopaneeleita taloyhtiön katolle

Kampanjaan ilmoitetut ilmastoteot olivat hyvin monipuolisia ja moni mainitsi tekevänsä myös useampia tekoja. Suurin osa teoista liittyi ruokaan, liikkumiseen ja asumiseen. Moni oli vähentänyt lihansyöntiä ja pienentänyt ruokahävikkiä. Toisaalta autosta luopuminen tai ympäristöystävällisemmän auton käyttö sekä julkisen liikenteen, kävelyn ja pyöräilyn suosiminen olivat suosittuja tekoja.

- Yllättävän moni oli myös vaihtanut lentämisen kotimaan matkailuun, kertoo Smart Tampere Kestävä Tampere 2030 -ohjelman ohjelmapäällikkö Pauli Välimäki.

Asumisessa esimerkiksi huonelämpötilan laskeminen sekä sähkön ja veden säästö olivat yleisiä tekoja. Lisäksi suosittiin vihreää sähköä, energiatehokkaita lämmitysjärjestelmiä ja muun muassa aurinkopaneeleita.

Muita esiin nousseita teemoja olivat kierrätys, jätteen määrän vähentäminen ja ostospäätösten tarkempi harkinta. Myös ympäristökasvatus ja sosiaalinen tai yhteiskunnallinen vaikuttaminen, esimerkiksi äänestäminen tai läheisten kannustaminen ilmastotekoihin, olivat melko usein mainittuja ilmastotekoja. Osallistujien ilmastotekoja olivat myös lähiympäristöstä huolehtiminen ja roskien kerääminen, vastuullinen sijoittaminen sekä päätös olla hankkimatta lapsia.

Poimintoja viiden valitun ilmastosankarin ilmastoteoista:

- Jaana: "Meillä kasvissyönti on arkea ja ystävät ja sukulaisetkin ovat tutustuneet luonamme kasvisruokiin. Suosimme satokauden kasviksia eikä hävikkiä juuri synny."

- Pertti: "Teimme taloyhtiössämme energiaremontin ja lämmityksemme hiilijalanjälki on nyt 0! Otamme lämpöä talteen poistoilmasta, auringosta, maasta, jätevedestä ja huoneistokohtaisesta viilennyksestä."

- Kaisa: "Pyöräilen Annalasta Lempäälään töihin päivittäin ja vältän liikenneruuhkat. Lentomatkat ovat vaihtuneet kotimaan lomailuun".

- Petri: "Luovuimme autosta ja kauppareissut hoituvat nyt pyöräperäkärryillä. Lasten harrastuksetkin ovat pyörämatkan päässä."

- Sanna: "Kuljen julkisella liikenteellä ja ostan vain sellaista, mitä todella tarvitsen. Vaatteiden käyttöikää pidennän korjaamalla ja kierrättämällä."

Katso tästä julisteet ilmastosankareista! Julisteet avautuvat isommaksi klikkaamalla.

Ilmastosankari Kaisa pyöräilee.
Ilmastosankari Petrin kauppareissut hoituvat pyörällä ja peräkärryllä.
Ilmastosankari Jaana kasviksia sylissään
Ilmastosankari Pertti kotitalonsa katolla
Ilmastosankari Sanna katolla

Lisätietoja

Smart Tampere Kestävä Tampere 2030 -ohjelma:
Ohjelmapäällikkö
Pauli Välimäki
puhelin 040 801 6035

Smart Tampere Kestävä Tampere 2030 -ohjelma:
Suunnittelija
Aino Järventausta
puhelin 040 194 0799