Siirry sisältöön

Erityistä tukea tarvitseville nuorille aikuisille avuksi selkokielinen asumisen opas ja video

Julkaistu 6.3.2019 14.33

Erityistä tukea tarvitseville nuorille aikuisille on julkaistu selkokielinen asumisen opas. Oppaaseen on koottu laaja paketti tietoa ensimmäiseen omaan kotiin muuttavalle nuorelle. Opas auttaa muun muassa muuton suunnittelussa ja antaa neuvoja sujuvaan arkeen ja asumiseen. Oppaasta saa vinkkejä myös oman talouden hallintaan, asumisen ongelmatilanteisiin ja siihen, miten asunnosta huolehditaan.

Asumisen asioihin voit tutustua myös videoiden avulla.
 

– Opas vastaa hyvin tarpeeseen. Erityistä tukea tarvitsevien nuorten määrä on suuri ja heidän ongelmansa näkyvät erityisesti juuri arjen ja asumisen asioiden hallinnassa sekä raha-asioiden hoitamisessa, kertoo nuorten aikuissosiaalityön johtava sosiaalityöntekijä Piia Wallenius.

Hän huomauttaa, ettei kaikilla nuorilla ole kotona vanhempia, jotka osaisivat tukea itsenäistyvää nuorta ja opettaa itsenäisen arjen perusasioita tai asumiseen liittyviä rutiineja. Opasta tullaan jakamaan muun muassa Vammaispalveluiden ja Ohjaamon kautta.

Idea oppaan tekemisestä syntyi Sinikka Torkkolan valtuustoaloitteesta keväällä 2018. Aloitteessa toivottiin opasta, joka auttaa erityistä tukea tarvitsevia, itsenäistymisvaiheessa olevia nuoria oman talouden hallinnassa ja asumisen asioiden hoitamisessa.

Oppaan lisäksi asumisen asioista tehtiin samalla myös video, jossa (8,5 minuuttia) kerrotaan, mitä itsenäinen asuminen tarkoittaa, ja mistä kaikesta silloin pitää osata huolehtia. Videolla muistutetaan, mitä muuton suunnittelussa kannattaa huomioida, miten tukipalveluita voi hakea, ja mitä esimerkiksi tuettu asuminen tarkoittaa.

Video on tulkattu myös viittomakielelle. Lisäksi kiireisiä katsojia varten videosta on lyhyt versio, jossa käydään läpi asumisen pikavinkit.

Oppaan ja videon toteutuksesta vastaa Tampereen kaupungin Asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot -yksikkö yhteistyössä Vammaispalveluiden kanssa. Oppaan ja videon toteutti Meri Lampinen. Videon tekemistä on tukenut Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategiat, AKU -hanke.

Linkit oppaaseen ja videoon ovat asumisneuvonnan ja vammaispalvelujen sivuilla.


Lisätietoja

Asunto- ja kehityspäällikkö
Auli Heinävä
puhelin 040 800 7391
sähköposti [email protected]

Palvelupäällikkö
Marjaana Räsänen
puhelin 040 800 4712
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell