Siirry sisältöön

Taru Mäntynen, Veljekset von Wright ja Jussi Mäntynen Tampereen taidemuseon näyttelykeväässä

Julkaistu 22.2.2019 13.16

Tampereen taidemuseossa on kolme eläinteemaista näyttelyä 23.2.2019 alkaen. Von Wrightin taiteilijaveljesten lintu- ja maisemamaalaukset ovat esillä museon ylimmässä kerroksessa. Pohjakerroksessa esitellään kuvanveistäjä Taru Mäntysen 75-vuotisjuhlanäyttely ja keskikerroksessa voi tutustua hänen isoisänsä, kuvanveistäjä Jussi Mäntysen tuotantoon. Kolmea näyttelyä yhdistävä teema liittyy eläinten kuvaukseen.

 

Veljekset von Wright

Magnus von Wrightin (1805–1868), Wilhelm von Wrightin (1810–1887) ja Ferdinand von Wrightin (1822–1906) taiteessa rakkaus luontoon ja sen kauneusarvoihin yhdistyi tieteelliseen mielenkiintoon luonnon ilmiöitä kohtaan. Kuopion lähellä sijaitsevassa Haminalahden kartanossa kasvaneet veljekset olivat lapsesta saakka kiinnostuneita ympäröivästä luonnosta ja sen havainnoinnista. Erityisesti veljesten lintujen tuntemus kehittyi pitkäaikaisen tarkkailun ja kuvaamisen ansiosta korkealle tasolle. Magnus ja Ferdinand olivat myös oman aikansa merkittävimpiä suomalaisia maisemamaalareita. Monet veljesten maalauksista esittävät Haminalahden ja sen lähiseutujen maisemia eri vuodenaikoina. Yli 80 teoksen kokonaisuuden on tuottanut Ateneumin taidemuseo/Kansallisgalleria ja sen kuratoi amanuenssi Anne-Maria Pennonen.


Jussi Mäntynen - Jälkiä metsässä

Taiteilijaveljesten tapaan myös kuvanveistäjä Jussi Mäntynen (1886–1978) oli luontoharrastaja ja metsämies. Magnus von Wrightin kanssa hänellä oli yhteistä myös virka Helsingin yliopiston eläintieteellisen museon (nyk. Luonnontieteellinen museo) konservaattorina. Mäntysen monipuolinen, realistisesti kuvattu eläinaiheisto sisälsi lintujen lisäksi mm. kotoperäiset suureläimet, hirvet, karhut ja ilvekset sekä niiden elintavat ja anatomian. Veistosten kuvaustapa vaihtelee realismista tyyliteltyyn syntetismiin. Materiaalien kirjo on rikas patinoidusta pronssista hopeaan, eri kivilajeihin ja kullattuun puuhun. Mäntysen tunnetuin teos lienee Hirvi, joka paljastettiin 1928 Viipurin Torkkelinpuistossa. Taidemuseon näyttelyssä esitellään Mäntysen pienoisveistotaidetta ja sen kuraattorina toimii amanuenssi Virpi Nikkari. Mukana on nelisenkymmentä teosta.

Taru Mäntynen - Kulkijan näyt

Varkautelaisen kuvanveistäjä Taru Mäntysen (s. 1944) teokset johdattelevat katsojan omaperäiseen mytologiseen maailmaan, jossa on viitteitä antiikin ja Kalevalan taruista aina surrealismiin saakka. Mäntysen veistosten aiheina ovat ihmiset, eläimet ja näiden metamorfoosit. Varhaisemmasta tuotannosta on esillä mm. tarkkanäköisiä muotokuvia lapsista. Mukana on myös muutama aivan uusi teos. Näyttely on laaja katsaus Taru Mäntysen elämäntyöhön ja sen aikana ilmestyy Mäntysen tuotantoa esittelevä kirja. Mäntynen on osallistunut näyttelyihin vuodesta 1972 alkaen. Mäntysellä on oma paja ja hän valaa itse teoksensa. Hänen laaja tuotantonsa koostuu pienoisveistoksista suuriin julkisiin veistoksiin, joita on useissa kaupungeissa ympäri Suomea, yhteensä noin 30 teosta. Tunnetuin niistä lienee Eduskuntatalon lisärakennuksen pihalla 1981 paljastettu Lähestyminen. Näyttelyn kuratoi kuvataidekriitikko Veikko Halmetoja ja siinä on mukana yli 60 teosta.


Lisätietoja

Tampereen taidemuseo
sähköposti [email protected]
puhelin 03 5656 6577
avoinna ti–to klo 9–17, pe–su klo 10–18

Aikuiset 12 euroa, lapset (7–17-vuotiaat), eläkeläiset ja opiskelijat 5 euroa.

  • Luiska
  • Hissi
  • Wc
  • Esteetön wc
  • Lastenhoitohuone
  • Lainattavat apuvälineet


Kuvat Jari Kuusenaho