Siirry sisältöön

Hiedanrannan historiallisissa rakennuksissa tapahtuu - tietoa mobiiliopastuksella

Julkaistu 22.2.2019 12.25

Mitä Hiedanrannan vanhoissa rakennuksissa tehdään ja millaista toimintaa alueelta löytyy? Hiedanrannan mobiiliopastus tarjoaa tietoa rakennusten tämänhetkisestä käytöstä ja historiasta kaupunkilaisille, turisteille ja Hiedanrannassa vieraileville.

Lielahden kartano
Lielahden Kartanossa toimii Sopimusvuori ry:n ylläpitämä Kartanokahvila Mielihyvin (kuva: Laura Vanzo)

Lielahden kyljessä sijaitsee Hiedanrannan entinen kartanotila ja teollisuusalue. Vuodesta 2015 Tampereen kaupunki on vuokrannut Hiedanrannan tiloja kaupunkilaisille väliaikaiseen käyttöön. Kirjava toimijajoukko järjestää muun muassa musiikki- ja taidetapahtumia, joista tunnetuimpia ovat jokakesäiset Hiedanrannan Puutarhajuhlat ja Uusi Tampere -musiikkifestivaali. Alueelta löytyy Suomen suurin betoninen sisäskeittihalli, frisbeegolf-rata ja sirkustoimintaa sekä kaupunkiviljelyä. Hiedanrannassa toteutetaan myös kehittämis- ja tutkimushankkeita, joiden puitteissa etsitään muun muassa uusia biohiilen käyttömahdollisuuksia ja ratkaisua Näsijärven pohjassa olevan nollakuidun hyödyntämiseksi.

Hiedanrannan rakennusten 100-vuotinen historia

Hiedanrannassa on useita yli 100-vuotiaita Nottbeckien kartanoajalta säilyneitä rakennuksia. Yksi vanhimmista rakennuksista on vuonna 1893 valmistunut Lielahden Kartano puistoineen. Alue alkoi muuttua tehdasyhdyskunnaksi vuonna 1913, kun J. W. Enqvist Oy perusti sinne sulfiittiselluloosatehtaan. Teollisuusrakennuksista suurin osa on 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä, ja ne ovat suomalaisen arkkitehdin Carl Birger Federleyn käsialaa. Federley suunnitteli esimerkiksi Hiedanrannan pumppaamon (v.1914) ja vedenpuhdistuslaitoksen (v. 1929). Teollisuustuotanto päättyi vuonna 2008, kun Hiedanrannan silloinen omistaja M-Real Oyj sulki viimeisenkin tehtaan.

Hiedanrannan mobiiliopastus, havainnekuva
Hiedanrannan mobiiliopastuksessa kirjainten takana kerrotaan tämän hetkisestä toiminnasta ja numeroista avautuu rakennusten historia. Kuvan saa isommaksi klikkaamalla.

Hiedanrannan tämän päivän toimintaan ja rakennushistoriaan pääsee tutustumaan osoitteessa Ulkoinen linkkihttps://hiedanranta.nfshost.com Hiedanrannan rakennushistoria ja tämän päivän toiminta. Digitaalisen opastuksen kokeilu 2018.. Opastus toimii mobiililaitteen tai tietokoneen nettiselaimessa ilman erillistä sovellusta. Sovellus löytyy myös Lielahden Kartanon infotaululta. Opastus on saatavilla suomeksi ja englanniksi.

Hiedanrannan mobiiliopastus on toteutettu osana Smart Tampere -ohjelman 6Aika: Opastamisen ekosysteemi -hanketta yhdessä Hiedanrannan kehitysohjelman kanssa. Hiedanrannan historiaa esittelevät tekstit pohjautuvat historiantutkija FM Mikko Pollarin tuottamiin Hiedanrannan historiakyltteihin. Sovelluksen kehitti helsinkiläinen yritys Arcventure. Vastaavanlainen opastus on saatavilla myös Keskustorin rakennushistoriasta osoitteessa Ulkoinen linkkihttps://keskustoriar.nfshost.com/ .


Lisätietoja

Smart Tampere:
Projektipäällikkö
Anni Joela
puhelin 040 721 9867


Teksti Jonna Nyholm