Siirry sisältöön

Muutoksia Tampereen kaupunginkirjaston laina-ajoissa

Julkaistu 11.2.2019 12.27

Tampereen kaupunginkirjasto on yhdenmukaistanut lainauskäytäntöjään. Vippi-aineiston laina-aika pidentyi kahteen viikkoon. Lisäksi Vipit jäävät nyt muun aineiston tavoin lainattavaksi siihen kirjastoon, johon ne palautetaan. Myös muita laina-aikoja on selkiytetty.

 

Tampereen kaupunginkirjaston laina-aikoja uudistettiin tammi-helmikuussa. Vippi-aineiston laina-ajat pidennettiin jo vuoden alussa viikosta (7 vrk) kahteen viikkoon (14 vrk). Samalla Vippi-aineisto alkoi kellua muun aineiston tavoin eli Vipit jäävät lainattavaksi siihen kirjastoon, johon ne palautetaan.

Vippi-kokoelmaan hankitaan suosittuja uutuuskirjoja, pääasiassa aikuisten kaunokirjallisuutta ja tietokirjoista elämäkertoja, sekä lisäksi pääkirjaston musiikkiosastolle Vippi-cd-levyjä. Vippi-kokoelman tarkoituksena on tarjota asiakkaille kysytyintä uutuusaineistoa ilman varausjonoa.

- Vippi-kokoelma palkitsee uutuuksilla niitä asiakkaita, jotka tulevat kirjastoon, sillä Vippi-aineistoa ei voi varata eikä uusia. Nopean kierron takaa myös Vippien normaalia suurempi myöhästymismaksu, joka on 0,50 e/päivä, kokoelmapäällikkö Maarit Helén sanoo.

Asiakkailta on tullut paljon kiitosta muutoksesta. Pidentyneen laina-ajan vuoksi Vippi-hyllyissä on ollut aiempaa väljempää, mutta tilanne ei jääne pysyväksi.

- Olemme alkaneet tilata Vippi-kirjoista aiempaa isompia kappalemääriä, mikä tasaa kellutuksen ja pitemmän laina-ajan tuomia vaikutuksia. Tavoitteena on, että pidemmästä laina-ajasta huolimatta Vippejä olisi yhä hyvin asiakkaiden lainattavana kaikissa kirjastoissamme.

Tavoitteena yhtenäiset laina-ajat

Vippien laina-aikojen pidentämisen jälkeen myös muita Tampereen kaupunginkirjaston laina-aikoja on yhtenäistetty. Aiemmin Vippien lisäksi osa suosituista uutuuskirjoista oli lainattavana kahden viikon laina-ajalla, jotta aineiston kiertoa pystyttiin nopeuttamaan. Näistä "nopeakiertoisista" on nyt luovuttu Vippien laina-ajan pidentämisen jälkeen, ja jatkossa muut kuin Vippi-kirjat lainataan normaalilla 28 vuorokauden laina-ajalla. Tämä on selkeä parannus, sillä aiemmin asiakas ei tiennyt etukäteen, saako hän varaamansa kirjan kahden vai neljän viikon laina-ajalla.

Poikkeuksena neljän viikon laina-ajasta ovat Vippien lisäksi aikakauslehdet, dvd- ja Blu-ray-levyt (elokuvat, tv-sarjat, dokumenttielokuvat ja tieto-dvd:t) sekä konsolipelit, joiden kaikkien laina-aika on nyt 14 vrk. Myös näiden aineistolajien laina-aikoja on yhdenmukaistettu, sillä aiemmin dvd- ja Blu-ray-levyissä ja konsolipeleissä oli kahta erilaista laina-aikaa.

Kaikilla laina-aikamuutoksilla on pyritty selkiyttämään kirjaston laina-aikakäytäntöjä ja vähentämään manuaalista laina-aikojen muuttamiseen liittyvää työtä kirjastossa. Lisäksi monet asiakkaat pitivät Vippien aiempaa vain viikon laina-aikaa liian lyhyenä.


Lisätietoja

Tampereen kaupunginkirjasto
Kokoelmapäällikkö
Maarit Helen
puhelin 040 776 5455
sähköposti [email protected]


Teksti Emma Salmi

Kuvat Eva Kallioranta