Siirry sisältöön

Tamperelaiset käyttävät kirjastojaan yhä ahkerammin

Julkaistu 5.2.2019 13.25

Sekä Tampereen kaupunginkirjaston laina- että kävijämäärät kasvoivat selvästi vuonna 2018. Myös sähköiset aineistot kasvattivat suosiotaan: e-kirjoja ja e-äänikirjoja lainattiin viime vuonna 36,8 % enemmän kuin edellisvuonna.

Lapset lainaavat kirjoja automaatilla pääkirjasto Metsossa.
 

Tampereen kaupunginkirjaston kävijämäärä nousi vuonna 2018 selvästi: 4,8 prosenttia edellisvuodesta. Kirjastokäyntien määrä kaikissa kirjaston toimipisteissä oli yhteensä 2,7 miljoonaa. Myös lainojen määrä nousi viime vuonna 2,8 prosenttia. Yhteensä lainoja oli 4,8 miljoonaa.

Vilkkaimpia kirjastoja olivat pääkirjasto Metson lisäksi Sampola, Hervanta, Koilliskeskus ja Tesoma. Eniten kävijämäärät nousivat pääkirjasto Metsossa, uudessa Tesoman kirjastossa ja omatoimikirjastoissa. Kävijämäärät laskivat edellisvuodesta muun muassa Hervannassa, Messukylässä, Lielahdessa ja vuodenvaihteessa suljetussa Nekalan kirjastossa. Myös kirjastoautojen kävijämäärät laskivat, mikä selittyy kaluston vanhenemisesta johtuvista useista huoltotauoista. Uusi kirjastoauto hankitaan kuluvana vuonna.

Vuonna 2018 otettiin käyttöön uudet kirjastotilat Tesoman hyvinvointikeskuksessa ja Koukkuniemessä. Pääkirjasto Metson remontti valmistui vuoden 2017 lopussa, ja pääkirjaston aukioloja laajennettiin vuonna 2018 sunnuntain ja arkiaamujen osalta.

- On hienoa huomata, että asiakkaat ovat ottaneet uudet kirjastot ja laajat aukioloajat omakseen. Lukuharrastus on nosteessa, ja panostuksemme etenkin lasten ja nuorten lukemisen tukemiseen näkyy ilahduttavasti myös tilastoissa, kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg sanoo.

Lastenkirjat ja e-kirjat kasvattavat suosiotaan

Lainausluvuissa sekä lasten ja nuorten lainaus että e-kirjojen lainaus kasvattivat osuuksiaan edellisvuosien tapaan. Lasten- ja nuortenosastojen lainaus kasvoi 3,7 prosenttia ja oli 35,8 prosenttia kaikista lainoista. Tampereen kaupunginkirjaston viime vuoden lainatuin kirja oli Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu supersankareina (2445 lainaa) ja listan tiloja 1.-5. pitivät hallussaan muut Tatu ja Patu -kirjat. Aikuisten lainatuin oli Seppo Jokisen Lyödyn laki (2115 lainaa). Varatuimpien kirjojen listalla ykköstilaa piti loppuvuoden hallussaan Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen.

E-kirjojen ja e-äänikirjojen eli sähköisten kirjojen lainaus kasvoi samaa tahtia e-kirjakokoelman kanssa. Vuonna 2018 e-kirjalainaus kasvoi 36,8 prosenttia edellisvuodesta ja e-kokoelman nimekemäärä 35 prosenttia edellisvuodesta. E-kirjojen ja e-äänikirjojen osuus kaikista lainoista oli noin parin prosentin luokkaa. Vuoden 2018 lainatuin ja varatuin e-kirja oli Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni, kuinka ymmärtää muita ja itseään.Lisätietoja

Tampereen kaupunginkirjasto
Va. kulttuurijohtaja
Pirkko Lindberg
puhelin 0400 985 991
sähköposti [email protected]


Teksti Emma Salmi

Kuvat Opa Latvala