Siirry sisältöön

Uusi neuvontapiste antaa tietoa mielenterveys- ja päihdeasioista

Julkaistu 18.1.2019 10.35

Haluatko kysyä mielenterveyteen tai päihteisiin liittyvistä aiheista? Mietitkö omaa tai läheisen jaksamista? Mistä tukea? Vastaus voi löytyä uudesta, matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelujen neuvontapisteestä, joka aloittaa toimintansa Perheiden talossa tammikuussa.

 

Neuvontapiste on avoinna kerran kuussa keskiviikkoisin klo 10-12 Perheiden talon ja Tammelan Lähitorin aulassa (os. Itsenäisyydenkatu 21 B, Tampere) 23.1.2019 alkaen. Jokaisella kerralla on oma teemansa, kuten arjen kriisitilanteet, päihteet, läheisten tuki ja jaksaminen, ero ja elämässä selviytyminen miesnäkökulmasta tai toiminnallisuus hyvinvoinnin tukena.

Kyseessä on helposti lähestyttävä neuvontapiste, johon ei tarvitse varata aikaa, vaan kuka tahansa ohikulkija voi pysähtyä kyselemään ja keskustelemaan asioista. Joka kuukaudelle on valittu eri teema mielenterveyteen ja päihteisiin liittyvien kysymysten ympäriltä. Paikalla on näihin teemoihin perehtyneitä ammattilaisia Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalveluista ja alan järjestöistä.

- Ajatuksena on nostaa esille myös sitä, että apua ja laadukasta tukea on tarvittaessa saatavilla monelta eri taholta, muun muassa Tampereella toimivista järjestöistä, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Eeva-Liisa Lejon Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalveluista.

- Vaikka neuvontapisteen väki on erityisesti perehtynyt sen kuukauden teemaan, heille voi toki esittää kaikenlaisia mielenterveyteen, päihteisiin ja muihin riippuvuuksiin liittyviä kysymyksiä. Lisäksi tarjolla on aihepiiriin liittyviä esitteitä, Lejon sanoo.

Tavoitteena on madaltaa kynnystä ottaa puheeksi mielenterveys- ja päihdeasioita ja tulla kysymään niistä. Neuvontapiste on tarkoitettu kaiken ikäisille. Jos jatkotuelle on tarvetta, neuvontapisteellä kerrotaan, miten voi hakeutua esimerkiksi Kriisikeskus Osviittaan, A-Kiltaan, FinFamin läheisneuvontaan tai kaupungin mielenterveys- ja päihdepalveluihin.

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen neuvontapisteen ohjelma kevätkaudella:

23.1. Arjen kriisitilanteet vastaava sairaanhoitaja Mari Tahvanainen (MTPP / Ensio) ja kriisityöntekijä Kristiina Mattsson (Kriisikeskus Osviitta)

13.2. Puhetta päihteistä kokemusasiantuntija Tapio Rautajoki (MTPP / Psykiatria- ja päihdekeskus) ja Heikki Mandelin (A-Kilta) sekä Anne Mikkola ja Riitta Sattilainen (Ehyt ry)

27.3. Läheisten tuki ja jaksaminen sairaanhoitaja Harriet Paattimäki (MTPP / Liikkuva psykiatrinen työryhmä) ja kokemusasiantuntija Anne Salminen (FinFami Pirkanmaa, Toivosta turvaa -hanke)

17.4. Ero ja elämässä selviytyminen miesnäkökulmasta sairaanhoitaja Jouko Lemmetty (MTPP / Psykiatria- ja päihdekeskus, päihdetiimi) ja erotyöntekijä Kari Vilkko (Miessakit ry)

22.5. Toiminnallisuus hyvinvoinnin ja toipumisen tukena toimintaterapeutti Rita Honkaniemi (MTPP / Sarviksen psykiatria) ja työntekijä (Mielen ry)


Lisätietoja

Johtava sosiaalityöntekijä
Eeva-Liisa Lejon
puhelin 040 800 7450
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Toivanen