Siirry sisältöön

Alle 20-vuotiaiden maksuton ehkäisy laajenee Tampereella ja Orivedellä

Julkaistu 14.1.2019 12.05

Tampereen kaupunki laajentaa ehkäisyvälineiden maksutonta jakelua Tampereella ja Orivedellä helmikuun alussa. Aiempaa kattavampaan maksuttomaan raskauden ehkäisyyn ovat 1.2.2019 alkaen oikeutettuja kaikki alle 20-vuotiaat tamperelaiset ja orivesiläiset nuoret sekä alle 20-vuotiaat ulkokuntalaiset toisen asteen opiskelijat.

Kondomeja.
 

Ehkäisyä tarvitseva alle 20-vuotias nuori saa raskauden ehkäisyneuvontaa ja maksuttomia ehkäisyvälineitä kunnallisesta terveydenhuollosta. Nuori voi hakeutua tätä varten joko koulu- tai opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajan vastaanotolle tai Tampereen kaupungin nuorisoneuvolaan (esim. opiskelun ulkopuolella olevat nuoret). Synnytyksen jälkeen maksutonta ehkäisyä tarjoavat äitiysneuvolat.


Raskauden ehkäisyyn liittyvät vastaanottokäynnit lääkärillä tai hoitajalla ovat kaupungin terveyspalveluissa aina maksuttomia.

Nuorille ehkäisyyn useita vaihtoehtoja, kondomijakelua lisätään

Raskauden ehkäisyyn on tarjolla useita eri vaihtoehtoja, kuten ehkäisypillerit ja muut hormonaaliset ehkäisyvalmisteet sekä pitkäkestoisen ehkäisyn välineinä kierukat ja ehkäisykapseli.

Kun kyseessä on ensimmäinen raskauden ehkäisyn aloitus tai synnytyksen tai raskaudenkeskeytyksen jälkeinen ehkäisy, alle 20-vuotias nuori voi saada hormonaalisen ehkäisyvalmisteen (ehkäisypillerit, -laastari ja -rengas) maksuttomana yhteensä 12 kuukaudeksi, kuitenkin enintään siihen asti, kun hän täyttää 20 vuotta.

Pitkäkestoisen ehkäisyn alle 20-vuotias nuori voi saada maksuttomana riippumatta siitä, onko hän käyttänyt ehkäisyä aikaisemmin. Pitkäkestoisessa ehkäisyssä (hormoni- tai kuparikierukka, ehkäisykapseli) ehkäisimen käyttöaika on useita vuosia riippuen siitä, mikä ehkäisin on kyseessä.

Myös kondomiehkäisy on alle 20-vuotiaille maksutonta. Se on tarkoitettu kaikille ikäryhmään kuuluville nuorille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta. Kondomeja on saatavilla opiskelu- ja kouluterveydenhuollon terveydenhoitajien vastaanotoilla, nuorisoneuvolassa sekä terveysasemilla. Jatkossa kondomijakelulle haetaan myös muita kanavia.

Helmikuun alussa voimaan tuleva uudistus rahoitetaan Tampereen kaupunginvaltuuston myöntämällä lisämäärärahalla, joka suunnataan nuorimpaan ikäryhmään. Tarkoituksena on varmistaa nuorten mahdollisuus ehkäisyyn parhaalla mahdollisella tavalla ja edistää myös seksitaudeilta suojautumista.

- Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen valtakunnallinen toimintaohjelma suosittaa, että kunnat tarjoavat alle 20-vuotiaille heidän valitsemansa ehkäisymenetelmän maksutta, ja siihen suuntaan nyt etenemme, kertoo Tampereen kaupungin lasten, nuorten ja perheiden palvelujen ylilääkäri Tuire Sannisto.

Ehkäisyvälineitä saa maksutta myös muissa tilanteissa iästä ja kotikunnasta riippumatta

Uudistus täydentää Tampereen kaupungin jo voimassa olevaa käytäntöä ehkäisyvälineiden maksuttomasta jakelusta kunnallisissa terveyspalveluissa. Sen mukaisesti Tampereella ja Orivedellä saa iästä ja kotikunnasta riippumatta hormonaalisen ehkäisyn (ehkäisypillerit, -laastari tai -rengas) kuudeksi kuukaudeksi maksutta, kun raskauden ehkäisy aloitetaan ensimmäistä kertaa, sekä synnytyksen ja raskaudenkeskeytyksen jälkeen. Keskeytyksen jälkeen on lisäksi mahdollisuus saada maksutta pitkäaikainen ehkäisy (hormoni- tai kuparikierukka tai ehkäisykapseli). Myös kondomeita jaetaan muun muassa terveystarkastusten yhteydessä sekä ehkäisyn aloituksessa vaihtoehtona muille menetelmille.

Lisätietoa maksuttomasta ehkäisystä on Tampereen kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.tampere.fi/maksutonehkaisy.


Lisätietoja

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut
Ylilääkäri
Tuire Sannisto
puhelin 050 468 9166
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Toivanen