Siirry sisältöön

Juhan Kuus: Ihmisyyden mitta - 45 vuotta dokumenttivalokuvausta Etelä-Afrikassa

Julkaistu 23.12.2018 6.00

Tampereen kaupungilla on kunnia esitellä valokuvaaja Juhan Kuusin tuotantoa Kulttuuritalo Laikun Galleriassa. Juhan Kuus oli isänpuolelta sukujuuriltaan virolainen. Hän eli koko elämänsä Etelä-Afrikassa, jonka yhteiskunnan väkivaltaista totuutta hän kuvasi. Dramaattiset ja usein realistisuudessaan järkyttävät kuvat kiinnostivat kansainvälistä lehdistöä ja toivat hänelle mainetta ja työtilaisuuksia. Laikun Galleriassa 5.–27.1.2019 esillä oleva näyttely on Juhan Kuusin tuotannon ensimmäinen näyttely Pohjoismaissa. Hänen valokuvansa kysyvät katsojalta myötäelämisen taitoa sekä ennakkoluulottomuutta. Näyttely ei sovi lapsille ja herkille aikuisille.

Tummaihoinen mies koiranpennut sylissään.
 

Juhan Kuus (1953–2015) oli Etelä-Afrikassa syntynyt ja koko aikuisiän siellä toiminut merkittävä ja kansainvälisesti tunnustettu, sukujuuriltaan virolainen, dokumentti- ja lehtivalokuvaaja. Hänestä tuli yksi Etelä-Afrikan etevimmistä ja radikaaleimmista valokuvaajista, jonka valokuvat löysivät tien maailman johtaviin sanoma- ja aikakauslehtiin, valokuvanäyttelyihin ja valokuvafestivaaleille. Hänet on valittu useita kertoja vuoden valokuvaajaksi Etelä-Afrikassa. Lisäksi hän on saavuttanut menestystä kuvajournalismin arvostetuimpiin kuuluvassa World Press Photo -kilpailussa kahdesti vuosina 1978 ja 1992.

Juhan Kuus työskenteli myös Etelä-Afrikan kirjeenvaihtajana ja kuvajournalistina ja hänen töitään julkaistiin maailman merkittävimmissä sanomalehdissä kuten The Times, The Independent, The New York Times, Paris Match, The Los Angeles Times jne. Kuus piti itseään myös antropologina ja dokumenttikuvaajana, jonka valokuvat kertovat syvällisiä inhimillisiä tarinoita Etelä-Afrikan ihmisistä, riippumatta heidän ihonväristään ja kansallisuudestaan. Hänen valokuviinsa on tallentunut taistelutilanteita sekä ikävän paljon väkivaltaa, jota silloinen Etelä-Afrikan Tasavallan konfliktien kyllästämä yhteiskunta niin runsaasti tarjosi, ja josta maailman lehdistö tuolloin aidosti kiinnostui. Toisaalta, niissä on myös tavallisten ihmisten iloja ja suruja, arkea, perinteitä, ihmisen suhdetta maahansa, yhteiskunnallisia normeja sekä tabuja.

Vapaa pääsy!

5.1–.27.1.2019
Kulttuuritalo Laikun Galleria, Keskustori 4.
Avoinna: ti-pe klo 9–21, la-su 10–18
Näyttely ei sovi lapsille ja herkille aikuisille.


Lisätietoja

Johtava koordinaattori
Maris Reinson
puhelin 050 372 7904
sähköposti [email protected]


Teksti Maris Reinson

Kuvat Juhan Kuus