Siirry sisältöön

Pormestari Lyly: ”Hankeyhtiö avaa mahdollisuuden Helsinki-Tampere raideyhteyden nopeaan suunnitteluun ja toteutukseen”

Julkaistu 20.12.2018 13.17

Valtiovarainministeriön asettaman työryhmän mukaan kunnat, valtio ja pitkäjänteisestä infrasijoittamisesta kiinnostuneet voivat toteuttaa suuria infrahankkeita yhdessä omistetun osakeyhtiön avulla.

– Viime vuosina on jo nähty, että isojen infrahankkeiden aloittaminen venyy valtion budjettikehityksen ja taloustilanteen vuoksi jopa vuosikymmeniä, mikäli toteutamme hankkeita perinteisellä valtion rahoituksella. Hankeyhtiö voi avata uuden mahdollisuuden nopeuttaa tarpeellisia infrahankkeita, esimerkiksi Suomen vilkkaimman Tampere-Helsinki-ratayhteyden rakentamista, sanoo pormestari Lauri Lyly.

Pormestari Lyly on osallistunut työryhmään, joka on selvittänyt infrahankkeiden toteuttamista hankeyhtiömallilla, jossa suuret infrahankkeet toteutetaan osakeyhtiönä.

– Hankeyhtiömalli avaa mahdollisuuden uusille toimijoille, kuten kaupungeille ja kunnille, osallistua suurten infrahankkeiden toteuttamiseen ja rahoittamiseen. Hankeyhtiö voi aloittaa projektin tilaamalla suunnittelun ja hakemalla tarvittavia lupia. Tällä tavalla kokonaisuudesta vastaa yksi selkeä toimija, jonka puitteissa voidaan hanke tehdä nykyistä ripeämmin.

– Kuntien osallistuminen on kiinni siitä, miten nopeammat yhteydet vaikuttavat saavutettavuuteen, aluetalouteen, alueen vetovoimaan ja kehitykseen. Valtion rooli infrahankkeiden rahoittajana pitää tulevaisuudessakin säilyä vahvana. Ilman sitä, tuskin mikään hanke etenee. Valtio on jatkossakin keskeinen päättäjä hankkeiden tärkeysjärjestystä määriteltäessä, pormestari painottaa.

Valtiovaranministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkisen johtamaan työryhmässä on ollut mukana liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevirasto, valtioneuvoston kanslian omistajaohjaus ja Helsingin, Tampereen ja Turun kaupungit, Rakennusteollisuus RT ry.

Raportti on luettavissa:

Ulkoinen linkkivaltiovarainministeriön tiedote


Lisätietoja

Johtaja
Mikko Nurminen
puhelin 040 801 2665
sähköposti [email protected]