Siirry sisältöön

Pyörälainaamot sähköistivät lapsiperheiden matkoja

Julkaistu 4.12.2018 13.00

Tampereen kaupunki tarjosi lapsiperheille mahdollisuuden sähköavusteisten pyörien, peräpyörien ja pyöräkärryjen maksuttomaan lainaukseen. Perheet antoivat kesäkuussa alkaneelle ja marraskuussa päättyneelle lainaamotoiminnalle erinomaista palautetta ja toivovat sille jatkoa. Pyörälainaamo oli tehokas pyöräilyn edistämisen tapa, ja kaupunkilaisille halutaan myös jatkossa tarjota vastaavia kestävän liikkumisen kokeilumahdollisuuksia.

Sähköpyöriä ja peräkärryjä parkissa
 

Lainaamokokeiluun valittujen päiväkotien perheet ja henkilökunta saivat lainata kahdeksi viikoksi maksutta sähköavusteisen pyörän, peräpyörän tai pyörän ja lastenkuljetuskärryn yhdistelmän. Lainaamot sijaitsivat Hervannassa, Nekalassa ja Koilliskeskuksessa. Kokeilun tavoitteena oli kannustaa lapsiperheitä pyöräilyyn ja ratkoa usein esille nousevia pyöräilyn koettuja esteitä, kuten lasten kuljettamista. Pyörälainaamot olivat osa Tampereen kaupungin lapsiperheiden kestävän liikkumisen edistämisen hanketta, joka sai valtionavustusta vuodelle 2018 Liikennevirastolta.

Sähköpyörä kärryineen korvasi automatkoja ja helpotti autottomien arkea

Marraskuussa päättyneen kokeilun tulos oli, että sähköavusteinen pyörä ja sopiva lastenkuljetusväline ovat todellinen vaihtoehto autolla kulkemiselle: yli 80%:lla palautekyselyyn vastanneilla lainaajilla väline korvasi ainakin osittain henkilöauton käyttöä. Lapsiperheet ovat myös valmiita muuttamaan totuttuja liikkumistottumuksiaan kokeilumahdollisuuksien avulla. Lainavälineitä kokeiltuaan jopa 90% vastaajista ilmoitti harkitsevansa peräpyörän, pyöräkärryn tai sähköpyörän hankkimista. Lisäksi autottomien kotitalouksien arki helpottui ja pidemmät matkat mahdollistuivat sähköavusteisen pyörän ja kuljetusvälineen avulla.

Kokeilussa suosituimmaksi lainavälineeksi osoittautui sähköpyörän ja lasten kuljetuskärryn yhdistelmä. Lainavälinettä käytettiin pääsääntöisesti päivittäin, ja sillä kuljettiin eniten 2–5 kilometrin mittaisia työ-, päiväkoti, harrastus- tai kauppamatkoja. Pisimmillään sähköpyörällä poljettiin usean kymmenen kilometrin mittaisia työmatkoja.

Välineiden nouto ja palautus joustavammaksi jatkossa

Palautekyselyyn vastanneet lainaajat antoivat liikkumisvälineiden kokeilumahdollisuudelle arvosanan 4,8 (asteikko 15). Vastaajista 79 % piti kokeilumahdollisuutta erittäin hyvänä ja loput hyvänä. Kaupungin kannalta ilahduttavaa on myös se, että lainavälineitä käsiteltiin huolella ja esimerkiksi ilkivaltaa ei ollut.

Talvikaudeksi lainaamon pyöriin on vaihdettu nastarenkaat alle, ja ne ovat reilun 60 päiväkodin työntekijän käytössä. Kaupunki haluaa jatkossakin tarjota asukkaille sähköpyörien ja kuljetusvälineiden kokeilumahdollisuutta, sillä se osoittautui tehokkaaksi keinoksi lisätä pyöräilyä. Kehittämistä vaatii kuitenkin lainaamojen käytännön toiminta. Lainaamo tarvitsee sopivat tilat, ja välineet on pystyttävä noutamaan ja palauttamaan joustavasti.


Lisätietoja

Tampereen kaupunki, liikennejärjestelmän suunnittelu:
Sanna Ovaska
puhelin 040 801 3125

Sitowise Oy: (Valokuvat ja haastateltavan yhteystiedot medialle:)
Laura Mansikkamäki
puhelin 050 537 7424


Teksti Sanna Ovaska

Kuvat Laura Mansikkamäki