Siirry sisältöön

Hiedanrantaan valmistuneessa jalankulku- ja pyöräilyväylässä hyödynnettiin uusiomateriaaleja

Julkaistu 3.12.2018 13.38

Hiedanrantaan Tehdaskartanonkadulle on valmistunut jalankulku- ja pyöräilyväylä, jonka rakentamisessa on hyödynnetty paikallisia uusiomateriaaleja: yhdyskuntajätteenpolton pohjakuonaa sekä lentotuhkaa ja rakeistettua lentotuhkaa.

Hiedanrannan uusiomateriliaaleistä tehtyä kävely- ja pyörätietä
 

Väylä alkaa Lielahden puoleisesta päädystä Tehdastien risteyksestä. Se jatkuu Lielahden kartanolle päin Maria Lydian polun risteykseen saakka. Lielahden puolella ensimmäiset 180 metriä väylä on yhdistetty jalankulku- ja pyörätie. Loput 240 metriä on jalkakäytävää.

Jalankulku- ja pyöräilyväylä kulkee Hiedanrannan tehdasalueen pohjoispuolta. Sitä pitkin pääsee kulkemaan Lielahden puolelta kartanolle saakka. Matkan varrella on tehdasalueen rakennuksia, kuten Kuivaamo ja Hiedanrannan Paja.

Uusiorakentamista kehitetään kaupungin hankkeissa

Hiedanrannan jalankulku- ja pyöräilyväylä kuuluu vuonna 2017 käynnistettyyn uusiorakentamisen kehittämishankkeeseen, jossa selvitetään luonnon maa- ja kiviainesmateriaaleja korvaavien uusiomateriaalien ja -rakenteiden hyödyntämistä Tampereen kaupungin hankkeissa.

Hiedanrannan jalankulku- ja pyöräilyväylän uusiomaarakenteiden ja -materiaalien ympäristökelpoisuutta ja teknisiä ominaisuuksia seurataan kolmen vuoden ajan, vuoteen 2020 asti. Seurannalla tutkitaan rakenteiden pitkäaikaiskestävyyttä, roudan etenemistä ja sulamista rakenteissa sekä pohjamaassa, rakenteiden kantavuuksia sekä uusiomateriaalien sisältämien haitta-aineiden liukoisuuksia rakenteissa.

Seurantaa varten jalankulku- ja pyöräilyväylälle on rakennettu myös vertailurakenne perinteisistä luonnon maa- ja kiviaineksista.

Hiedanranta

Hiedanrannasta suunnitellaan 25 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan kaupunginosaa. Yhdessä Lielahden kanssa se muodostaa läntisen Tampereen vetovoimaisen keskuksen. Tulevaisuuden kaupunginosa perustuu kestäville ja älykkäille ratkaisuille, jotka helpottavat kaupunkilaisten arkea.


Lisätietoja

Hiedanrannan kehitysohjelma:
Hankekehitysjohtaja
Reijo Väliharju
puhelin 050 388 0901

Ramboll:
Suunnittelija
Ilari Harju
puhelin 040 838 3723

Ramboll:
Rakennuttamisryhmän päällikkö
Pentti Häkkinen
puhelin 040 511 7333


Teksti Senni Vesikallio

Kuvat Senni Vesikallio