Siirry sisältöön

Karita Mattilan ja Mikko Franckin yhteisvierailu huipentaa Tampere Filharmonian syyskauden

Julkaistu 28.11.2018 14.30

Tampere Filharmonian Itsenäisyyspäivän konsertti 6.12. ja Suomalaisen musiikin konsertti 7.12. tuovat Tampereelle kahden kansainvälisesti menestyneen suomalaisen huipputaiteilijan yhteisvierailun. Kapellimestari Mikko Franck palaa Tampere Filharmonian eteen miltei 20 vuoden tauon jälkeen, ja on valinnut konserttiinsa suomalaisen musiikin rakastetuimpia klassikoita. Suomalaisen oopperataivaan ylivoimaisesti kirkkaimpiin tähtiin kuuluva sopraano Karita Mattila laulaa konsertissa muun muassa Jean Sibeliuksen upean Luonnotar-sävelrunon.

 

Ilta avataan Einojuhani Rautavaaran uusklassisella Angels and Visitations -teoksella, jonka säveltäjä omisti aikanaan Franckille. Sibeliuksen sävellyksistä illan ohjelmassa ovat myös yöllistä tunnelmaa henkivä Nocturne sarjasta Kuningas Kristian II, kansanlaulumainen Lastu lainehilla, ihastuttava Var det en dröm ja tietenkin Finlandia. Leevi Madetojalta kuullaan kaksi hienoa laulua, L. Onervan runoihin kirjoitetut Lintu sininen ja Luulit ma katselin sua, ja Madetojaa pari vuotta vanhemmalta Heino Kaskelta romanttinen pikkukappale Preludi vuodelta 1912.

Karita Mattila on voittanut urallaan paljon. Hänen karismansa ja vahva näyttämöilmaisunsa tekevät hänestä erityisen kysytyn dramaattisen sopraanon. Tähden kansainvälinen ura käynnistyi Cardiffin laulukilpailun voitosta vuonna 1983. Hän on saanut kaksi parhaan oopperaäänitteen Grammy-palkintoa, ja hänelle on myönnetty Ranskan kulttuurikunniamerkki ja Pro Finlandia -mitali. Karita Mattila esiintyy säännöllisesti New Yorkin Metropolitan-oopperan produktioissa. Viime kaudella hän vieraili mm. Begbigin roolissa Kurt Weillin Mahagonnyn kaupungin nousu ja tuho -oopperassa Esa-Pekka Salosen johdolla Aix en Provencen festivaaleilla ja Antonín Dvořákin Rusalkassa Susannan Mälkin johdolla Pariisin oopperassa. Vuonna 2000 perustettu Karita Mattilan nimeä kantava palkinto myönnetään nuorille suomalaisille laulajille vuosittain.

Mikko Franckin (s. 1979) ura käynnistyi 17-vuotiaana ja siitä lähtien hän on johtanut orkestereita ympäri maailmaa niin ooppera- kuin konserttilavoilla. Vuosina 2002–2007 Franck oli Belgian kansallisen orkesterin taiteellinen johtaja. Vuonna 2006 hänet kiinnitettiin Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestariksi, ja vuotta myöhemmin hänet nimitettiin myös Kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi. Näissä tehtävissä hän toimi elokuuhun 2013 saakka. Vuonna 2015 Franck aloitti Ranskan radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja musiikillisena johtajana, ja hänen sopimustaan on sittemmin jatkettu syyskuuhun 2022 saakka. Syksystä 2017 alkaen Franck on ollut lisäksi Orchestra e del Coro dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilian päävierailija. Viime vuosina Mikko Franck on vieraillut mm. Clevelandin sinfoniaorkesterin, Berliinin filharmonikoiden ja Chicagon sinfoniaorkesterin kapellimestarina sekä johtanut useita Wienin valtionoopperan produktioita. Helmikuussa 2018 Franck nimitettiin Unicefin hyväntahdon lähettilääksi.

To 6.12. klo 15 Tampere-talon Iso sali, Itsenäisyyspäivän konsertti
Pe 7.12. klo 19 Tampere-talon Iso sali, Suomalaisen musiikin konsertti

TAMPERE FILHARMONIA
Mikko Franck, kapellimestari
Karita Mattila, sopraano
Rautavaara – Sibelius – Kaski – Madetoja

Liput 40 / 33 / 20 / 20 € Tampere-talon lipunmyynti, Kulttuurimyymälä Aplodi, Lippupisteen myyntipisteet ja www.lippu.fi


Teksti Aino Holma

Kuvat Marica Rosengård