Siirry sisältöön

Tampereen kaupungin avoin data uuteen portaaliin

Julkaistu 21.11.2018 10.26

Vapaasti hyödynnettävä data löytyy nyt osoitteesta data.tampere.fi.

Tampere iltavalaistuksessa
 

Tampereen kaupungin datakirjastossa on tällä hetkellä 114 tietoaineistoa, jotka koskevat muun muassa kaupunkiympäristöä, terveyspalveluita, koulutusta, päätöksentekoa ja liikennettä. Dataa jaetaan niin tiedostoina kuin rajapintoina. Tiedostomuodossa on julkaistu muun muassa kaupungin ostolaskut ja ilmakuvia kaupungista vuodesta 1946 alkaen. Reaaliaikaisina rajapintoina löytyy puolestaan bussien sijainti- ja aikataulutietoja sekä kaupungin tapahtumatietoja. Uusimpana avauksena tarjotaan Respa -resurssienvarausrajapintaa, joka mahdollistaa kaupungin tilatietojen hyödyntämisen erilaisissa palveluissa. Respaa pilotoidaankin osana kaupunkiseudun Varaamo-tilanvarauspalvelua.

Avointa dataa on hyödynnetty esimerkiksi erilaisten mobiilisovellusten rakentamiseen. Projektipäällikkö Joonas Dukpa arvioi, että käytetyimmät sovellukset löytyvät liikenteen parista.

– Esimerkiksi Apps for Pirkanmaa -kilpailun voittanut Nysse-sovellus on voittonsa jälkeen laajentunut kahdeksalle kaupunkiseudulle Suomessa ja sitä on ladattu jo yli 100 000 kertaa, Dukpa kertoo.

Aineistojen hyödyntämisestä helpompaa

Tampere on avannut dataansa aiemminkin, mutta uuden portaalin avulla kaupunki haluaa parantaa avattujen tietoaineistojen käytettävyyttä ja löydettävyyttä. Aineistot on kategorisoitu ja avainsanoitettu, vuosijulkaisut on koottu yhteen ja saman teeman aineistoista on koottu erilaisia datakokoelmia. Hakuominaisuudet ovat aiempaa monipuolisemmat ja tietoaineistojen sisältö on kuvattu suomen lisäksi myös englannin kielellä. Uudessa portaalissa tietoaineistoille voidaan luoda esikatselunäkymiä ja graafeja, jotka avaavat aineiston sisältöä ilman lataamista ja analysointia. Portaali helpottaa myös tiedostona avattujen aineistojen hyödyntämistä, sillä se tuottaa niihin automaattisesti rajapintoja, joilla dataa voidaan suoraan hyödyntää esimerkiksi visualisoinneissa.

Verkkosivuston uusi osuus on sovellusgalleria. Sovellusgalleriaan kerätään paikallista avointa dataa hyödyntäneitä mobiilisovelluksia, harjoitustöitä ja tutkielmia. Lisäksi portaaliin kootaan ohjeistusta niin datan avaamiseen kuin sen hyödyntämiseen.

Lähtökohtaisesti kaikki kaupungin tuottama data on avointa, ellei sitä ole syytä suojata tietoturvan, tietosuojan tai aineiston käyttöoikeuksiin liittyvien rajoitteiden takia. Uusia tietoaineistoja avataan tarvelähtöisesti ja järjestelmäuudistusten yhteydessä. Data.tampere.fi -portaalin tietoaineistojen määrä lisääntyy sitä mukaa kun uusia tietovarantoja saadaan avattua.

Portaali on kehitetty osana 6Aika -hanketta yhteistyössä Suomen kuuden suurimman kaupungin kanssa (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu). Dataportaali on toteutettu avoimella lähdekoodilla ja on siten myös muiden kuntien käyttöönotettavissa. Portaalin tiedot välitetään lähitulevaisuudessa automatisoidusti niin kansalliseen avoindata.fi -portaaliin kuin Euroopan Unionin avoimen datan portaaliin.

Ulkoinen linkkidata.tampere.fi


Lisätietoja

Tietohallintosuunnittelija
Joonas Dukpa
puhelin 040 806 3245
sähköposti [email protected]


Teksti Hanna Porrassalmi

Kuvat Juha Suhonen/ Visit Tampere