Siirry sisältöön

Sara Hildénin taidemuseon vuoden 2019 taiteilijanimiä ovat Kiki Smith ja Juhani Harri

Julkaistu 20.11.2018 8.30

Sara Hildénin taidemuseon vuoteen 2019 sisältyy kaksi laajaa takautuvaa näyttelyä: keväällä tehdään katsaus nykykuvanveiston edelläkävijän, amerikkalaisen Kiki Smithin monipuoliseen tuotantoon ja syksyllä suomalaisen esinetaiteen uranuurtajan, Juhani Harrin tuotantoon. Sara Hildénin säätiön kokoelmaan perustuva kesänäyttely käsittelee erilaisia tapoja irrottautua arjesta.

Kiki Smith: Procession

9.2.–12.5.2019

Amerikkalainen Kiki Smith (s. 1954) on nykykuvanveiston edelläkävijöitä ja yksi aikamme merkittävimmistä taiteilijoista. Näyttely Kiki Smith: Procession on katsaus New Yorkissa asuvan ja työskentelevän taiteilijan monipuoliseen tuotantoon seuraten sen kehitystä uran alkuvaiheista 1980-luvun alusta nykyhetkeen. Näyttelyssä painopiste on hänen veistotaiteessaan.

Procession-näyttely esittelee Kiki Smithin taidetta loisteliasta juhlakulkuetta muistuttavalla tavalla, joka korostaa teosten voimaa ja karismaa. Smithiä kiinnostaa conditio humana, ihmisen osa, jonka poliittisia, sosiaalisia, filosofisia ja henkisiä ulottuvuuksia hän tutkii taiteessaan.

Smithin taide on figuratiivista. Hän on tehnyt ihmisen ruumiillisuudesta avainaiheen radikaalilla tavalla. Veistotaiteen perinteestä poiketen hän kääntää näkyviin ihmiskehon sisäpuolen, jota hän lähestyy ilman häpeän tunnetta, tabuja kaihtamatta. Smithin omistautumisessa erityisesti naiskehon draamalle on nähty yhtäläisyyksiä Eva Hessen (1936–1970), Louise Bourgeois’n (1911–2010) ja Nancy Speron (1926–2009) kaltaisten taiteilijoiden kanssa.

Smithin varhaiset teokset saivat vaikutteita suuresta poliittisesta, sosiaalisesta ja kulttuurisesta muutoksesta, jota muovasivat aids-kriisi, keskustelu seksuaalisesta identiteetistä ja yhteiskunnallisesta sukupuolesta sekä feministinen aktivismi. 1990-luvun alussa Smith alkoi sisällyttää teoksiinsa historiaa, mytologiaa, legendoja ja satuja sekä keskiaikaiseen ajatteluun liittyviä elementtejä. Uusimmissa teoksissaan hän kuvaa eläinten ja ihmisten välistä yhteyttä korostaen kumppanuutta, selviytymistä ja suojelua sekä mahdollisuutta rauhaisaan rinnakkaiseloon.

Smithillä on kyky antaa materiaaliensa puhua. Viimeisten vuosikymmenien aikana harva taiteilija on kyennyt sulauttamaan yhteen aiheita ja materiaalisia muotoja kuten Kiki Smith, jonka käyttämä materiaalinen kirjo on huomattavan runsas: pronssia, kipsiä, lasia, posliinia, paperia, pigmenttiä, alumiinia, lateksia, höyheniä ja mehiläisvahaa.

Näyttely on taiteilijan ensimmäinen laajamittainen retrospektiivi Euroopassa. Sen on kuratoinut taidehistorioitsija Petra Giloy-Hirtz läheisessä yhteistyössä taiteilijan kanssa ja koonnut Haus der Kunst, München, jossa näyttely nähtiin keväällä 2018. Sara Hildénin taidemuseon jälkeen näyttely siirtyy Wienin Belvedereen.

Juhani Harri

14.9.2019–12.1.2020

Sara Hildénin taidemuseo esittelee Juhani Harrin (1939–2003) laajan takautuvan näyttelyn, joka jatkaa Sara Hildénin säätiön kokoelmataiteilijoiden esittelyjen sarjaa. Juhani Harri oli uusrealismista ammentava suomalaisen esinetaiteen uranuurtaja. Harri tunnetaan seinälle ripustettavista kaapeistaan, joiden sisään rakentuu erilaisia esine- ja materiaalisommitelmia. Murrettu värimaailma on harkittu. Runollisiin teoksiin sisältyy salaperäistä, tunnevoimaista kerrontaa. Harrin keskeisenä pyrkimyksenä oli ajan kuvaaminen ja sen katoavan luonteen ikuistaminen.

Juhani Harri osallistui näyttelytoimintaan Suomessa ja ulkomailla. Yksityisnäyttelyitä hänellä oli esimerkiksi Turun Taidemuseossa, Amos Andersonin taidemuseossa sekä New Yorkin CICAssa (Center for International Contemporary Arts). EMMA-Espoon modernin taiteen museo järjesti takautuvasti Juhani Harrin näyttelyn Saastamoisen säätiön taidekokoelmaan sekä Porin taidemuseon talletuskokoelmaan perustuen.

Museon molemmat kerrokset kattava kokonaisuus käsittelee taiteilijan tuotantoa 1960-luvulta vuosituhannen taitteeseen. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan taiteilijan elämänvaiheita ja tuotantoa kattavasti esittelevä näyttelykirja.

Out of Office

1.6.–25.8.2019

Vapaa-aika on laadullinen asia, joka voi liittyä mihin tahansa hetkeen elämässä. Se ei ole vain työn ja arjen määrittämä vyöhyke. Joskus meidän on hyvä olla poissa, toisaalla.

Sara Hildénin taidemuseon 40-vuotisjuhlavuoden kesänäyttelyyn Out of Office koottuja kokoelmateoksia yhdistää illuusio jostakin toisesta ja toisaalla olosta, poissaolo arjesta ja julkisesta tilasta. Näyttelyssä on mukana vapaa-ajan ja yksityisyyden eri merkityksiä ilmentäviä maalauksia, piirustuksia, installaatioita ja veistoksia Sara Hildénin säätiön kokoelmasta. Teoksissa toistuu todellisuuden ja maiseman muotoilu sekä yhteisöllisyyden rooli.

Museon molemmat kerrokset kattavassa näyttelyssä on mukana sekä suomalaisia että ulkomaisia taiteilijoita kuten Jean-Charles Blais, Minna Jatkola, Kaarina Kaikkonen, Leena Luostarinen, Antti Oikarinen, Marianna Uutinen ja Erwin Wurm.Lisätietoja

Museonjohtaja
Päivi Loimaala
puhelin 040 580 6552
sähköposti [email protected]

Näyttelypäällikkö
Sarianne Soikkonen
puhelin 040 801 6088
sähköposti [email protected]

Näyttelyamanuenssi
Saara Heikinheimo
puhelin 040 829 9750
sähköposti [email protected]

Museoamanuenssi (kokoelmat)
Anna Hjorth-Röntynen
puhelin 040 806 4034
sähköposti [email protected]

Viestintäsuunnittelija
Anne Kauramäki
puhelin 040 837 0357
sähköposti [email protected]