Siirry sisältöön

Tampere Filharmonian syyskausi Rouvalin kanssa alkaa valoisalla Beethovenilla

Julkaistu 24.8.2018 11.49

Tampere Filharmonian syyskausi Tampere-talon Isossa salissa käynnistyy avajaiskonserteilla keskiviikkona 29. ja torstaina 30.8. Ludwig van Beethovenin neljännen pianokonserton solistiksi saapuu Espanjan kiinnostavimpiin nuoriin taiteilijoihin lukeutuva pianisti Javier Perianes. Avajaiskonsertit johtaa orkesterin oma ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

 

–Kauden aloitus Tampereella on aina juhlallinen, kertoo Göteborgista palaava Rouvali tyytyväisenä. Hän aloittaa Tampere Filharmonian kanssa kuudennen kautensa.

Illan solisti vierailee Tampereella jo kolmatta kertaa, ja vastaanotto on ollut aiemmilla kerroilla lämmin. Maailmalla Perianes on saanut tunnustusta erityisen individualistisesta ja raikkaasta lähestymistavastaan Beethovenin musiikkiin. Hän aloitti säveltäjän pianokonserttojen esittämisen jo yli 20 vuotta sitten.

– Oppiminen kokemuksen kautta, jatkuva työ ja ajan kuluminen ovat syventäneet suhdettani näihin mestariteoksiin, vaikkakin prosessi on jatkuva ja loppumaton, Perianes kertoo tiedotteessaan.

Ympäri maailmaa konsertoiva pianisti on esittänyt kaikki Beethovenin pianokonsertot.

Avajaiskonserteissa kuullaan myös Beethovenin valoisa ja leikkisä kahdeksas sinfonia sekä Rouvalin suosikki, Mihail Glinkan alkusoitto oopperasta Ruslan ja Ljudmila.

–Kun mennään naimisiin, niin pitää olla hässäkkä päällä, Rouvali kommentoi virtuoosista alkusoittoa.

Eliahu Inbal, Karita Mattila ja Mikko Franck tähdittävät syyskautta

Yksi Tampere Filharmonian syyskauden ehdottomista kohokohdista on sopraano Karita Mattilan ja kapellimestari Mikko Franckin vierailu 6. ja 7.12. Franck on johtanut Tampere Filharmoniaa viimeksi miltei 20 vuotta sitten. Mattilan, Franckin ja orkesterin tulkitsemina kuullaan suomalaisten suosikkisäveltäjien musiikkia, kuten Sibeliusta ja Madetojaa.

Perjantaina 14.9. Tampere Filharmoniaa saapuu johtamaan maailman arvostetuimpiin myöhäisen romantiikan ajan suurteosten tulkkeihin kuuluva israelilainen kapellimestari Eliahu Inbal. Yli 50 vuotta orkestereita johtanut Inbal oli ensimmäinen, joka levytti Anton Brucknerin sinfonioiden alkuperäisversioita, ja hän on saanut levytyksistään useita palkintoja. On onni saada tarkasti konserttinsa valitseva Inbal vierailulle Tampereelle jo viidettä kertaa. Hän on johtanut Tampereella vuorotellen Bruckneria ja Mahleria, ja tällä kertaa on vuorossa Brucknerin kuudes sinfonia.

Verbeyn kantaesitys, Borodinin sinfonia ja yhteistyöproduktiot

Klassisen orkesterimusiikin ydinhelmien lisäksi syksyn konserteissa kuullaan harvinaisuuksia ja kantaesityksiä. Esimerkiksi 21.9. kuultavaa Aleksandr Borodinin toista sinfoniaa ei ole ennen esitetty Tampereella. Marraskuun lopussa on luvassa Theo Verbeyn teoksen After the Great War kantaesitys, jonka ovat tilanneet yhdessä Tampere Filharmonia ja Haagin Residentie-orkesteri.

Orkesteri on syksyn aikana mukana kahdessa suurproduktiossa. Tampere-talon kanssa yhteistyössä tuotettu Carl Orffin Carmina Burana tuo Ison salin lavalle Rouvalin johdettavaksi todellisen megakuoron. Voimansa yhdistävät Tampereen Oopperan kuoro, Tampereen Filharmoninen Kuoro ja Pirkanpojat. Myöhemmin marraskuussa orkesteri tulkitsee musiikin Tampere-talon tuottamassa Pjotr Tšaikovskin rakastetussa Pähkinänsärkijä-baletissa, jonka johtaa maineikas venäläiskapellimestari Vadim Nikitin.


Lisätietoja

Tiedottaja
Aino Holma
puhelin 050 388 7168
sähköposti [email protected]


Teksti Aino Holma

Kuvat Wille Nyyssönen