Siirry sisältöön

Auringonkukat alkavat kukkia maisemapelloilla

Julkaistu 24.8.2018 8.36

Auringonkukat ovat aloittelemassa kukintaansa maisemapelloilla. Pelloilta voi poimia kukkia omaan käyttöönsä, mutta kukkakimppuja haluavien kannattaa malttaa sen verran, että pelto pääsee kunnolla kukkimaan ympäristön iloksi.

kuva: auringonkukkia Niemenrannassa Sahanvainionpuiston maisemapellolla
 

Niemenrannassa Sahanvainionpuistossa auringonkukkien kukinta on jo alkanut, ja siellä kukkien poimintaa voisi aloitella ensi viikolla eli elokuun viimeisellä viikolla. Tohlopin Kohmanpuistossa poiminta voi alkaa hieman myöhemmin, sillä auringonkukat ovat vasta nupuillaan.

Auringonkukkia kannattaa poimia maltillisesti, jotta niitä riittäisi mahdollisimman monelle. Kukkien paksut varret saa katkaistua helpoiten saksilla tai muulla työkalulla. Peltoja ei tulisi talloa ristiin rastiin, vaan suositeltavaa olisi käyttää jo muodostuneita polkuja.

Maisemapellot ovat kärsineet tänä vuonna kuivuudesta, joten kukkien ohella pelloilla kasvaa runsaasti rikkakasveja.

Seimenniityltä pellavaa kuivakukaksi

Pellavan siemenkodat ovat nyt kauniita, ja kuivakukaksi sopivaa pellavaa voikin mennä jo keräämään Vehmaisista Seimenniityltä. Turtolan Kirkkosuon pellavakasvusto on tänä vuonna epäonnistunut kuivuuden takia, joten siellä ei kerättävää juurikaan ole. Pellavapelloilla kukkivat myös ruiskaunokit, mutta kaunokkien pääkukinta on pian ohi. Herneet kypsyivät jo heinäkuussa, ja ne poimittiin oma-aloitteisesti. Hernekaurakaistoja kasvoi muutamalla maisemapellolla.

Tampereella on kahdeksan maisemapeltoa, ne sijaitsevat Ryydynpuistossa, Pohtolanpuistossa, Tohlopissa Kohmanpuistossa, Muotialassa Vihiojanpuistossa, Kirkkosuolla, Takahuhdissa Varsanpuistossa, Seimenniityllä ja Sahavainionpuistossa. Lepovuorossa apilanurmella ovat Pohtolanpuisto, Vihiojanpuisto, Ryydynpuisto, ja osa Varsanpuistoa.


Lisätietoja

Maisema-asiantuntija
Riikka Söyrinki
puhelin 040 744 7231

Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen, Riikka Söyrinki

Kuvat Riikka Söyrinki