Siirry sisältöön

Tamperelaisesta ravintolasta vatsatautiepidemia

Julkaistu 14.8.2018 16.38

Tampereen kaupungin elintarvikevalvonta sai tiistaina14.8.2018 tiedon Tampereen keskustassa sijaitsevassa ravintolassa esiin tulleesta ruokamyrkytysepäilystä. Oireina sairastuneilla oli lähinnä oksentelua ja ripulia. Epidemia oli alkanut 8–9.8. 2018. Elintarvikevalvonta ryhtyi selvittämään epidemiaa välittömästi.

Ravintolan tehtiin epidemiaepäilyn johdosta tarkastus heti tiistaina 14.8.2018. Tarkastuksella käytiin läpi elintarvikkeiden käsittelyä, tilojen ja välineiden kuntoa sekä soveltuvuutta, puhtautta, henkilökunnan toimintatapoja ja hygieenisyyttä sekä omavalvonnan toimivuutta.

Ravintolassa oli ollut 8.8.2018 tarjolla lohisalaattia. Raaka-aineeksi käytettyä lohifilettä otettiin tutkittavaksi. Lisäksi keittiön henkilökuntaa sekä sairastuneita ohjeistettiin ulostenäytteiden antamiseksi tartuntatautien valvontaan.

Aiheuttajana mahdollisesti norovirus

Sairastuneet kuuluivat yhtä lukuun ottamatta kahteen ravintolassa ruokailleeseen työporukkaan. Sairastuneita todettiin lopulta yhteensä 27. Henkilökunnan jäsenistä sairastui kolme. Näiden lisäksi jotkut sairastuneiden perheenjäsenistä olivat saaneet tartunnan. Tapaus vaikuttaa noroviruksen aiheuttamalta.

Norovirus luokitellaan infektiotauteihin, tarkemmin kalikiviruksiin. Suomessa norovirus on yleisin äkillisten suolistoinfektioiden aiheuttaja. Herkästi tarttuva norovirus aiheuttaa usein vatsatautiepidemioita. Viruksen itämisaika on 12–48 tuntia. Oireet alkavat äkillisesti ja kestävät yleensä 1–3 vuorokautta.

Norovirusta ilmenee yleensä kevättalvella tammi–toukokuussa. Tautia esiintyy joka vuosi, mutta vuosittainen vaihtelu on suurta. Norovirus eroaa turistiripulista ja muista bakteeriripuleista siten, että oireet alkavat äkillisesti ja oireena ei ole vain ripuli, vaan hyvin usein myös pahoinvointi, oksentelu, kuume ja kuumeen aiheuttama lihassärky.

Norovirus on hyvin herkästi pintojen ja elintarvikkeiden välityksellä sekä ihmisestä toiseen kosketustartuntana leviävä vatsataudin aiheuttaja. Hyvä käsihygienia on erittäin tärkeää taudin leviämisen ennaltaehkäisyssä.


Lisätietoja

Ympäristöterveyspäällikkö
Merja Bojang
puhelin 050 521 5184