Siirry sisältöön

Päiväkodeissa ja terveysasemilla kokeillaan videovälitteistä puhelintulkkausta

Julkaistu 8.8.2018 6.00

Tampereen kaupunki kokeilee mobiilitulkkausta eli videovälitteistä puhelintulkkauspalvelua Hervannan ja Tesoman terveysasemilla sekä Kisapuiston, Helapuiston, Pääskysen, Pelipuiston, Pallopuiston ja Maijalanpuiston päiväkodeissa. Kokeilu on osa Smart Tampere -ohjelmaa.

 

Videovälitteinen tulkkauspalvelu toimii älypuhelimeen asennettavan sovelluksen kautta. Terveysasemien ja päiväkotien henkilökunta voi ottaa sovelluksella yhteyttä tulkkiin, joka tulkkaa keskustelun välittömästi. Tulkkausta on mahdollista saada seuraavilla kielillä: arabia, burma, dari, espanja, farsi, kiina, paštu, puola, ranska, romania, somali, sorani, swahili, thai, tigrinja, turkki, venäjä, vietnam ja viro. Kielivalikoima voi muuttua.

Mobiilitulkkauspalvelua käytetään äkillisiin tulkkaustarpeisiin. Esimerkiksi päiväkodeista voidaan ottaa yhteyttä arjen tilanteissa, joissa tarvitaan välitöntä tiedottamista huoltajalle. Terveysasemilla palvelua käytetään silloin, kun asiakas saapuu sairaanhoitajan vastaanotolle hoidon tarpeen arviointiin ilman etukäteen varattua tulkkia.

Neljä kuukautta kestävän kokeilun tavoitteena on saada tietoa mobiilitulkkauksen toimivuudesta terveysasemilla ja päiväkodeissa. Palvelun avulla pyritään parantamaan viestintää ja ohjausta asiakkaalle.

Kokeilu on osa Tampereen kaupungin Smart Tampere -ohjelmaa ja se tehdään yhteistyössä Pirkanmaan tulkkikeskuksen kanssa. Videotulkkausalustan tekninen toimittaja on Tulka Oy.

Smart Tampere on Tampereen kaupungin kestävää kehitystä ja digitalisaatiota edistävä kärkihanke.


Lisätietoja

Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen -projekti
Tietohallintokoordinaattori
Sanna Ahonen
puhelin 040 5141809
sähköposti [email protected]

Varhaiskasvatuksen viestintä ja digitaaliset oppimisympäristöt -projekti
Projektipäällikkö
Heli Ketola
puhelin 040 749 2072
sähköposti [email protected]


Teksti Hanna Porrassalmi

Kuvat Olli-Pekka Latvala