Siirry sisältöön

Muista hygienia uimarannoilla

Julkaistu 1.8.2018 10.41

Uimarannat ovat nyt kovassa käytössä, sillä pitkään jatkuneet helteet ovat houkutelleet runsaasti uimareita uimarannoille. Jokaisen uimarin ja rannalla oleskelevan tulisi huolehtia hygieniasta ja siisteydestä, sillä riski saada vatsatauti uimavedestä on kasvanut. Riskiä lisäävät ilman ja veden korkea lämpötilat, suuret uimarimäärät ja tyyni sää, jolloin vesi ei pääse vaihtumaan.

Uimareita Rauhaniemessä
 

Uimarannan puhtauteen voi vaikuttaa välttämällä ympäristön roskaantumista ja rantavesien likaamista. Jos uimarannalla on WC- ja pukutilat, kannattaa hyödyntää peseytymismahdollisuuksia. Erityisesti WC-käyntien jälkeen tulisi huolehtia hygieniasta. Myös lapsia kannattaa opastaa huolehtimaan hygieniasta. Vaipanvaihdon jälkeen peppu kannattaa puhdistaa pesutiloissa tai kertakäyttöpyyhkeellä eikä uimavedessä.

Vatsatautia sairastavan tai toipilaan olisi maltettava pysyä poissa uimarannoilta. Vatsatauti voi tarttua oireiden päättymisen jälkeenkin.

Vuoden 2014 useat norovirusepidemiat olivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan yhdistettävissä uimarantojen suuriin kävijämääriin, uimiseen käytettyyn aikaan ja saniteettitilojen epäsiisteyteen. Hellekesänä 2014 useilla Tampereen kaupungin uimarannoillakin levisi noroviruksen aiheuttama vatsatautiepidemia. Epidemiasta tehdystä kyselytutkimuksesta selvisi, että riskitekijöinä olivat pään pistäminen veden alle, veden joutuminen suuhun ja märällä rantahiekalla leikkiminen. Riski lisääntyi uintiajan pidetessä.

Uimarantojen hygieniaohjeet löytyvät uimarantojen ilmoitustauluilta. Niiltä löytyvät myös viimeisimmät rannan uimavesitulokset. Uimarannoilta otetaan kesäisin 3-4 uimavesinäytettä uimarannan kävijämäärien mukaan. Näytteistä tutkitaan suolistoperäisten enterokokkien ja Escheria colin määrät. Tänä kesänä ei ole toistaiseksi havaittu ylityksiä bakteerimäärissä Tampereen ympäristöterveyden toiminta-alueella, johon kuuluvat Tampere, Orivesi, Juupajoki, Kangasala, Pälkäne, Valkeakoski, Akaa ja Urjalassa.

Uimarantojen kunnossapidosta, esimerkiksi roska-astioiden tyhjennyksestä tai likaisista WC-tiloista, voi antaa palautetta palvelupiste Frenckelliin.


Lisätietoja

Terveysinsinööri
Tuula Sillanpää
puhelin 050 5545899
sähköposti [email protected]

Asiakaspalvelu, Tampereen palvelupiste
sähköposti [email protected]
puhelin 041 730 8168
avoinna ma - pe 9 - 16


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen