Siirry sisältöön

Alapuro & Väätin kolmas yhteisnäyttely Haiharassa 12.8.-2.9.2018

Julkaistu 6.8.2018 7.00

Haiharan taidekeskuksen päärakennuksen näyttelykauden päättää Anna Alapuron ja Ilkka Väätin yhteisnäyttely. Kaksikko on kutsuttu pitämään heidän kolmas yhteisnäyttelynsä, joista ensimmäinen oli tasan kaksikymmentä vuotta sitten Haiharan päärakennuksessa.

 

Lähes neljänkymmenen vuoden taiteilijauran niittäneiltä taiteilijoilta nähdään niin uusia kuin vanhempiakin teoksia. Taidegrafiikan parissa työskentelevät Alapuro ja Väätti ovat hyvin Suomessa tunnettuja taiteilijoilta, joilta on nähty näyttelyitä laajalti ympäri Suomen sekä maailman. Kaksikko on innoissaan tulevasta näyttelystä ja paluusta nimenomaan Haiharan kartanoon.

Anna Alapuro:
Teosten lähtökohtana on kuukauden oleskelu Pietarissa kaksi vuotta sitten. Suuri kaupunki on rakentunut soisen kosteikon päälle. Jalkakäytävien kaivonkannet saivat merkitystä fiktiivisinä aukkoina tuntemattomaan, veden ja kosteuden hallitsemaan maailmaan.
Kansien lisäksi löysin paljon muistumia historiasta, yllätyksellisyyttä ja kauneutta sekä nykypäivän läsnäoloa. Kuviini on kiteytynyt usein yksityiskohtien kautta se, miten moninaisena koin Pietarin. Valmiissa teoskokonaisuudessa alkuperällä ei välttämättä ole merkitystä. Katsojan silmän kautta kuvasta voi löytyä kosketuskohtia toisiin kokemuksiin ja maailmoihin.
Teokset ovat taidegrafiikan carborundum-menetelmällä toteutettuja. Siinä väri toimii kuin maalauksessa ja värit sysäävätkin usein teoksen uuteen suuntaan ja avoimeksi monille tulkinnoille.

Ilkka Väätti:
Ilkka Väätin maalaustaiteen metodiikka on vahvasti eklektinen. Hän poimii vaihtelevasta historiallisesta kuva-aineistosta yksityiskohtia, oikoo ja rajaa niitä, ja nostaa ne sitten oman työnsä keskiöön. Hänessä on nähty etnografi ja ihmiskunnan muistin penkoja, arkkityyppien metsästäjä. Mutta hänen tarkkuutensa ja systemaattisuutensa tulee ymmärtää myös formaalisena kuvallisena ajatteluna. Väätin lähteet voivat olla toisilleen ajallisesti ja paikallisesti kaukaisia. Katsojan onkin turha yrittää jäljittää mitään tiettyä kulttuurihistoriallista näkökulmaa, sillä hyvä kuva-aihe saa olla peräisin mistä tahansa. Hänen taiteensa logiikka löytyy alkuperäisen sisällön sijaan suurentamisen ja tarkentamisen mekanismista, kuvan tekemisen mikroskopiasta. (Teksti: Jyrki Siukonen.)


Näyttely avoinna 12.8.-2.9.2018
ti - su klo 12 - 18
Vapaa pääsy

Tallissa samaan aikaan olevat näyttelyt:
Katri Kempas: Vaikka tekisin vuoteeni tuonelaan
Ming-Ming Yin: The Sound of Pink Wind


Lisätietoja

Koordinaattori
Meiju Mertanen
puhelin 044 431 4931
sähköposti [email protected]


Kuvat Anna Alapuro: Moika, 2018