Siirry sisältöön

Pitkittyneen helteen uuvuttamille koti- ja omaishoidon asiakkaille lisätty palveluja

Julkaistu 27.7.2018 13.57

Poikkeuksellisen pitkän hellejakson takia moni on ollut huolissaan kuumissa kodeissaan asuvien vanhusten jaksamisesta. Myös sosiaali- ja terveysministeriö on kehottanut kuntia varautumaan pitkiin helteisiin. Tampereella eniten helteestä kärsiville koti- ja omaishoidon asiakkaille on lisätty tilapäisesti päiväsaikaisia palveluja viileistä tiloista.

Kotihoito voi tarvittaessa ohjata asiakkaita kuumentuneista kodeistaan päiväksi ilmastoituihin palvelukeskuksiin tai järjestää ylimääräisiä käyntejä päiväkeskuksiin. Myös Koukkuniemen Juhlatalosta on valjastettu Pylvässali tilapäisesti kotihoidon käyttöön. Lisäksi ryhmäkodeista on saatu muutamia vuodepaikkoja päiväsajan lepoa varten.

Hetkellisesti ympärivuorokautista hoitoa tarvitseville kotihoidon asiakkaille on järjestetty lyhytaikaispaikkoja palvelukodeista. Kuivumiseen nesteytystä tarvitseville vanhuksille kotisairaala voi antaa iv-nesteytystä kotona, palvelutalossa tai esimerkiksi potilashotellissa. Tarvittaessa vanhus ohjataan sairaalaan.

Naapuriapu tärkeää

Helteiden jatkuessa ensisijaisesti tarvitaan yhteisöllisyyttä. Omaisten, ystävien ja naapureiden apua on tärkeää. Nyt on hyvä hetki miettiä, miten iäkäs tuttava pärjää ja tarvitsiko hän apua. Jos asunto on kuuma, voi pohtia keinoja sen viilentämiseen tai lähteä yhdessä vanhuksen kanssa viettämään aikaa viileisiin, ilmastoituihin tiloihin esimerkiksi museoon, kirjastoon tai vaikka kauppakeskukseen.

Muista juoda riittävästi, pelkkä vesi ei riitä

Kuumalla ilmalla nestetasapainosta huolehtiminen on tärkeää kaikille, mutta erityisesti muistisairaiden riittävään juomiseen on syytä kiinnittää huomiota. Päivässä pitää juoda 1–1,5 litraa vettä. Mutta pelkkä vesi ei riitä: helteellä tarvitaan lisäksi litra muuta juomaa, esimerkiksi maitoa, vichyä tai mehua, sekä pieniä, suolaisia välipaloja.


Lisätietoja

27.7.2018:
Hallintoylilääkäri, palvelujohtaja
Arto Lemmetty
puhelin 040 806 3669
sähköposti [email protected]

30.7.2018 alkaen:
Apulaisylilääkäri
Jukka Karjalainen
puhelin 040 639 7859
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala