Siirry sisältöön

Raitiotietyömaiden taide alkaa näkyä Hämeenkadulla

Julkaistu 5.7.2018 11.29

Kuusi pirkanmaalaista sarjakuvataiteilijaa ovat suunnitelleet raitiotietyömaan varteen taidetta tarkoituksenaan lieventää rakentamisen aikaista haittaa ja parantaakseen kaupunkikuvaa työmaan aikana. Sarjakuvien asentaminen aloitetaan Hämeenkadulle torstaina 5.7 ja myöhemmin myös muun muassa Hervantaan.

Raitiotietyömaan varteen asennettiin sarjakuvateoksia.
Sarjakuvataiteilija Tommi Musturi sai asentaa ensimmäisen työnsä Hämeenkadun varteen.
Kaupungin suunnittelupäällikkö Mirjam Larinkari asentamassa sarjakuvia raitiotietyömaan varteen.
Kaupungin suunnittelupäällikkö Mirjam Larinkari asentamassa sarjakuvatöitä työmaa-aitoihin.

–Haluamme tuoda katukuvaan tamperelaista hyvin tunnettua sarjakuvataidetta kookkaina katusarjakuvateoksina. Sarjakuvat ovat osa raitiotien taiteen yleissuunnitelmaa ja ne ovat positiivisen viestin tuojia, kertoo kaupungin ympäristösuunnittelija Jyrki Lehtimäki.

Sarjakuvapiirtäjä Emmi Niemisen esille ripustettavissa teoksissa arkinen kaupunkiympäristössä odottaminen sekoittuu surrealismin kanssa. Teoksissa on humanoideja, Tampereen menneisyyttä, kulttuurihahmoja ja alueen luontoa.

–Ydinkeskusta on paikka, jossa ihmiset odottavat milloin mitäkin, seuraavaa bussia, töihin tai kouluun menoa. Halusin rikkoa tätä arkea ja yhdistää siihen ratikan valmistumisen odottamista, Nieminen kertoo.

Tommi Musturi pyrkii töissään eroon sarjakuville tyypillisestä lineaarisesta kerronnasta. Musturin tavoitteena on saada lukija pysähtymään ja ymmärtämään työn sanoma ilman, että hänen täytyy lukea koko sarjakuvaa läpi. Hän kuvaa neljässä työssään tamperelaista asioita ja yksityiskohtia kaupungista. Aiheina ovat muun muassa liikunta ja kaupungin linnut. Kuvat ovat piirrostyyliltään graafisia ja väreiltään katukuvasta erottuvia.

Tiitu Takalon työt keskittyvät joukkoliikenteen ja raitiotien positiivisiin puoliin. Utopia nimisessä työssä Takalo haaveilee autottomasta keskustasta, ja Tunneli niminen sarjakuva muistelee raitiotien rakentamisen ympärillä käytyä keskustelua.

Raitiotietöiden edetessä taidetta ripustetaan työmaa-aitoihin myös Itsenäisyydenkadulle, Sammonkadulle ja Hervannan keskustaan. Viisi pirkanmaalaista sarjakuvataiteilijaa ovat Emmi Nieminen, Tiitu Takalo, Jussi-Pekka Ahonen, Tommi Musturi ja Jukka Tilsa. Käsikirjoittaja Pauli Kallio on työskennellyt yhdessä Jukka Tilsan kanssa.

Sarjakuvataiteilija Tommi Musturin tavoitteena on saada kadulla kulkija pysähtymään.
Tommi Musturi piirsi neljä erilaista sarjakuvaa raitiotien varteen.

Lisätietoja

Ympäristösuunnittelija
Jyrki Lehtimäki
puhelin 044 423 5405


Teksti Nette Tuominen

Kuvat Nette Tuominen