Siirry sisältöön

Linjastosuunnittelu vuodelle 2021 etenee: nyt kommentoitavana muutokset koko linjastoon

Julkaistu 23.5.2018 12.29

Tampereen seudun joukkoliikenne käynnisti keväällä joukkoliikenteen linjastosuunnittelun vuodelle 2021. Suunnittelu on nyt edennyt vaiheeseen, jossa alueellisten (koillinen, etelä, Hervanta) suunnitelmien kommentoinnin ja työstön jälkeen julkaisemme luonnoksen koko linjaston muutoksista laajemmin.

Bussi Hämeenpuistossa
 

Joukkoliikenne suunnitellaan tilanteeseen, jossa raitiotien ensimmäinen vaihe (Hervannan ja Taysin sekä Pyynikintorin välinen osuus) on käytössä. Raitioliikenteen alkaessa on tarpeen muuttaa bussilinjojen reittejä. Reittimuutokset voivat heijastua melko etäälle raitiotien reitistä.

Joukkoliikennelinjasto koostuu raitioliikenteen lisäksi kolmentyyppisistä linjoista: tiheästi liikennöivistä runkolinjoista (linjanumerot 1-10), linjoista joilla on yhteys Tampereen keskustaan sekä raitiotien syöttölinjoista, joilla on suora yhteys alueellisiin päivittäispalveluihin.

Vaihdollisia, ratikkaan tukeutuvia yhteyksiä on suunniteltu Tahmelaan, Takahuhtiin ja Huikkaalle, Sorilaan ja Ruutanaan sekä Aitolahdentien varrelle, Länsi-Hervantaan ja Teiskon alueelle. Seudulla on myös vaihdollisia yhteyksiä toiselle bussilinjalle.

Vaihdollisten yhteyksien myötä pyritään kehittämään uusia yhteysvälejä ja monipuolisempaa tarjontaa, jolloin bussilla pääsee esimerkiksi vaihtamaan ratikan kyytiin Taysin alueella, mutta samalla bussilla pääsee Kalevan Prisman alueelle ja vuoromäärä lisääntyy selvästi.

Uudessa luonnoksessa on osin samoja elementtejä kuin aikaisemmin julkaistuissa alueluonnoksissa, mutta myös eroja löytyy:

  • Linja 25 on muutettu syöttöliikenteestä Tampereen keskustaan ja edelleen siitä länteen jatkavaksi linjaksi, jolla on edelleen paljon vuoroja. Muutoksen seurauksena liikenne Rissoon ja Vehmaisiin on suunniteltu toisin. Rissosta jatketaan linjalla 29 ja Vehmaisista reitti kulkee paljon toivotun Koilliskeskuksen kautta syöttölinjana TAYSiin.
  • Tiheästi palvelevan runkolinjan 6 reittiä on keskusta-alueella muutettu kulkemaan Hämeenkadun kautta.
  • Linjan 29 reittiä on muutettu aiemman Ratinan ja Tampereen valtatien reittivaihtoehdon sijaan kulkemaan Satakunnankadun kautta.

Linjastosuunnittelu on tällä hetkellä luonnosvaiheessa. Nyt on oikea aika kommentoida ja esittää omat kehitysajatuksensa. Vuoden 2018 syksyllä luonnoksista laaditaan tarkemmat linjastosuunnitelmat ja päätökset uudesta linjastosta tehdään loppukesällä 2019.

Luonnoksia voi kommentoida suoraan linjastokartalta, jolloin kommentit tulevat suoraan suunnittelijoille tai vaihtoehtoisesti osallistumalla avoimeen kommentointiin nettisivuillamme.

Ulkoinen linkkiSuora linkki karttaan

Tarkemmat tiedot ja kommentointiohjeet löydät Ulkoinen linkkiLinjasto2021-sivulta >>joukkoliikenne.tampere.fi/linjasto2021


Teksti Hanne Tamminen