Siirry sisältöön

Pirkanmaan kirjoituskilpailun voittajat palkittiin Metsossa

Julkaistu 16.5.2018 17.05

Pirkanmaan kirjoituskilpailun vuoden 2018 palkinnot jaettiin pääkirjasto Metsossa 16. toukokuuta. Proosasarjan voittaja Reetta Huttunen vakuutti palkintolautakunnan myös runosarjallaan. Lyriikkasarjan voiton vei jo viime vuonna kunniamaininnoille yltänyt Maria Laakso.

Pirkanmaan kirjoituskilpailun tunnuskuva
 

Tampereen kaupunginkirjaston 67. kerran järjestämässä kilpailussa oli kaksi sarjaa, proosa ja lyriikka. Molempien sarjojen voittajat palkittiin 1 000 eurolla. Lisäksi kummassakin sarjassa jaettiin kunniamainintoja.

Pirkanmaan kirjoituskilpailuun saapui tänä vuonna yhteensä 262 kilpailutyötä: proosasarjaan tekstejä tuli yhteensä 161 ja lyriikkasarjaan 101. Palkintolautakuntaan kuuluivat kirjailija Anneli Kanto, kulttuuritoimittaja Matti Kuusela, kirjailija Katja Kaukonen ja kirjailija Arto Lappi.

Pirkanmaan kirjoituskilpailun tarkoituksena on tukea uusia lahjakkaita kirjoittajia ja tarjota heille mahdollisuus saada tekstejään julkisuuteen.

Proosan keskiössä arjen kuvaukset

Tuomaristoon kuulunut Katja Kaukonen kuvaa proosasarjan tekstejä pääosin realistisiksi ja suorasanaisiksi. Aiheissa toistuivat etenkin arki ja ihmiselämän haavojen kirjo: yksinäisyys, sivullisuus, uupumus, suru, psyyken ongelmat ja epätoivoinen parisuhde.

- Palkituille novelleille yhteistä oli napakka, kiinnostuksen herättävä alku, hallittu rakenne sekä koskettava tai yllättävä sisältö. Oikeakielisyys oli hallussa, ilmaisu oli kaunokirjallista, varmaa ja omaäänistä. Lukijoille saatettiin myös tarjota aforismin kaltaisia oivalluksia, ja tarinasta oli luettavissa humaani sanoma tai kannanotto, Kaukonen sanoo.

Reetta Huttusen voittajanovelliin oli Anneli Kannon mukaan kirjoitettu novellitaiteen sävähdyttävä ominaisuus: kun kerrotaan tarinaa, kerrotaan tarinan alla jotain oleellisempaa kuin tapahtumat.

- "Erikoinen Allan" tekee tämän taitavasti ja vaivihkaa, arkisten tapahtumien kautta. Novellin aihe on peloton: ammattihoitajan syvä vastenmielisyys, suorastaan viha outoa lasta kohtaan. Novelli ei alleviivaa eikä selitä, mutta osuu lukijan tajuntaan ja tunteisiin. Novellin teksti soljuu pakottomasti mutta luo ahdistavan tunnelman.

Runoissa surullisia ja säntillisiä säkeitä

Lyriikkasarjan tasoa palkintolautakunta piti proosasarjaa vaihtelevampana. Kärki erottui suhteellisen helposti, vaikka raati ei aivan yksimielinen tekstien järjestyksestä ollutkaan.

Matti Kuuselan mukaan pirkanmaalaiset kirjoittavat pitkiä, asiallisia ja surullisia runoja. Säkeet kulkevat säntillisesti eikä typografialla konstailla. Lähes joka toinen kirjoittaja luottaa yhä loppusointuihin, harva kuitenkaan hyvällä menestyksellä.

- Runon kirjoittaminen on lähes pyhä toimitus. Kilpailutöissä ei kujeilla, kiroilla, harrasteta seksiä eikä piereskellä. Aiheena on useimmiten parisuhde. Se on päättynyt, tietysti, onnettomasti. Moni hyvä sikermä on syntynyt yllättävässä paikassa, kuten sairaalassa tai vankilassa, Kuusela kuvailee.

Maria Laakson hallittu ja raikas voittajasarja "Sorarunoja" vie lukijan Pispalaan ja tekee Arto Lapin mukaan siitä elävän.

- Runosarja alkaa luomisesta, loppuu vuoteen 2184, jolloin kirjoittaja katselee elämänmenoa jo mullan alta. Runominä käy läpi omaa sekä yleisempää historiaa, varttuu sarjan kuluessa lapsuudesta aikuisuuteen ja mittaa Pispalalla jopa seurusteluehdokkaitaan, Lappi sanoo .

Pirkanmaan kirjoituskilpailu 2018: palkitut tekstit

Sarja A: Proosa

I palkinto
Reetta Huttunen, Mänttä
novellilla Ulkoinen linkkiErikoinen Allan

Kunniamaininnat
Paula Nissilä, Tampere
novellilla Ulkoinen linkkiEevan nahoissa

Kimmo Kristian Rajala, Tampere
novellilla Ulkoinen linkkiKengät

Pilke Salo, Tampere
novellilla Ulkoinen linkkiSirpaleiksi

Eeva Simola, Tampere
novellilla Ulkoinen linkkiPuoliintumisaika

Sarja B: Lyriikka

I palkinto
Maria Laakso, Tampere
runosarjalla Ulkoinen linkkiSorarunoja

Kunniamaininnat
Jan Berg, Tampere
runosarjalla Ulkoinen linkkiKiven sisält

Reetta Huttunen, Mänttä
runosarjalla Ulkoinen linkkiKiertoilmaisuja elävistä ja kuolleista, sairaalarunoja

Sanna-Erika Suorsa, Tampere
runosarjalla Ulkoinen linkkiIhmisiä arkea vastenLisätietoja

Tampereen kaupunginkirjasto
Viestintäsuunnittelija
Emma Salmi
puhelin 0400 581 510
sähköposti [email protected]


Teksti Emma Salmi