Siirry sisältöön

Robotiikkaturnaus tuo Tampereelle 500 nuorta ohjelmoinnin taituria

Julkaistu 9.5.2018 16.15

Ohjelmointiin, robotiikkaan sekä muihin teknologia- ja innovaatiokasvatukseen liittyviin teemoihin voi nykyisin sukeltaa jo peruskoulussa. Peruskoululaiset esittelevät taitojaan valtakunnallisessa Innokas2018 -robotiikkaturnauksessa, joka pidetään Tampereella 14–16.5.2018 Taitaja2018-tapahtuman yhteydessä.

Robotiikkaturnaus käydään kilpailuna, johon tänä keväänä osallistuu kaikkiaan 156 joukkuetta ja noin 500 koululaista ympäri Suomea. Osallistujat ovat iältään 9–17 -vuotiaita lapsia ja nuoria, joista suurin osa on peruskouluikäisiä.

Turnauksessa kisaillaan useassa eri lajissa. Kisassa joukkueet rakentavat toimivan robotin annetun tehtävän mukaan. Kaikkiin lajeihin voivat osallistua niin vasta-alkajat kuin edistyneemmätkin oppilaat. Osassa lajeista on omat sarjat osallistujien taitotason mukaan.

Kilpailevat joukkueet tulevat turnaukseen mukaan kerhojen, koulujen, valinnaiskurssien tai alueellisten kilpailujen kautta. Osa ryhmistä alkaa rakentaa robottiaan heti syyslukukauden alussa, osa vasta myöhemmin. Moni joukkue osallistuu kilpailuihin vuosittain. Tampereelta turnauksessa on mukana 12 joukkuetta.

Robotin rakentaminen opettaa innovointi- ja yhteistyötaitoja

Perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan teknologia- ja innovaatiokasvatuksen ja siihen liittyvien teemojen tulee näkyä eri oppiaineissa, mutta erityisesti matematiikan, ympäristöopin ja käsityön sisällöissä.

- Ohjelmointi ja robotiikka ovat jo osa koulujen arkea. Robotiikka on yksi monipuolinen väline ohjelmoinnin opetuksessa, kertoo Pohjois-Hervannan koulun teknisen työn opettaja Juha Kokkonen, joka toimii myös Innokas-verkoston aluekoordinaattorina.

Robottien käyttöön liittyy ohjelmoinnin lisäksi paljon muutakin: mekaanista rakentelua, innovointia, tiimityötä ja monialaista työskentelyä.

Tampereelle on muun muassa hankittu kouluissa kiertävä robottisetti, jota opettajat voivat lainata. Opettajat ja tutor-oppilaat saavat lainauksen yhteydessä koulutuksen. – Robotteja on hankittu kouluille viime vuosina, ja olemme järjestäneet alueellisia robotiikkatapahtumia yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa, Juha Kokkonen kertoo.

Valtakunnallisia Innokas-robotiikkaturnauksia on järjestetty vuodesta 2003 lähtien yhteistyössä Innokas-verkoston ja sen yhteistyökumppaneiden kanssa. Ensimmäiset turnaukset olivat verrattain pieniä koulujen jumppasaleissa järjestettyjä tapahtumia. Innokas-verkoston toiminnan kasvun myötä turnaukset ovat kasvaneet valtakunnallisiksi tapahtumiksi. Osallistujat tapahtumiin tulevat eri puolilta Suomea.

Innokas-verkosto tukee kouluja, kerhoja, opettajia ja oppilaita teknologian luovassa käytössä ja 2000-luvun taitojen oppimisessa muun muassa opettajille täydennyskoulutusta ja oppilastapahtumia järjestämällä. Verkoston toimintaa koordinoi Helsingin yliopiston kasvatustieteellinen tiedekunta yhteistyössä 10 aluekoordinaattorin kanssa. Tampereen kaupunki on yksi verkostoon kuuluvista kunnista.

Valtakunnallinen, 7–18 vuotiaille lapsille ja nuorille suunnattu Innokas2018 -robotiikkaturnaus järjestetään 14.–16.5.2018 Taitaja2018-tapahtuman yhteydessä Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Tampereen kaupunki on mukana robotiikkaturnauksen järjestelyissä.


Lisätietoja

Tampereen kaupunki
Teknisen työn opettaja, Innokas-verkoston aluekoordinaattori
Juha Kokkonen
puhelin 040 357 9042
sähköposti [email protected]

Helsingin yliopisto, kasvatustieteellinen tiedekunta
Innokas-koordinaattori
Kati Sormunen
puhelin 040 764 6417
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Toivanen