Siirry sisältöön

Raitiotietyömaa lähettää lähellä oleville väliaikatietoja

Julkaistu 8.5.2018 13.58

Tampereen raitiotietyömailla kokeillaan loppuvuoden ajan tiedonvälitystä Bluetooth-majakoilla, jotka lähettävät lähellä oleviin älypuhelimiin tietoa työmaan etenemisestä ja aiheutuneista muutoksista liikenteessä.

 

Tampereen kaupunki alkaa jakaa raitiotietyömaihin liittyvää tietoa paikallisesti Bluetooth-majakoita käyttäen. Kyseessä on loppuvuoden kestävä kokeilu, jolla testataan uutta teknologiaa opastuksessa ja alueellisessa tiedotuksessa. Esimerkiksi bussissa istuva voi tarkistaa kohdalla olevan työmaan tilanteen omasta älypuhelimestaan.

- Raitiotien, kannen ja areenan sekä muun rakentamisen vuoksi Tampereen keskustan liikennejärjestelyt muuttuvat tänä vuonna erityisen nopeasti. Majakat ovat yksi tapa jakaa tietoa töiden etenemisestä sekä kertoa lopputuloksesta. Haluamme helpottaa keskustassa liikkumista mahdollisimman monipuolisin keinoin, kertoo kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen Tampereen kaupungilta.

Noin tulitikkurasian kokoiset majakat välittävät lähiympäristöönsä tietoa raitiotietyömaiden aiheuttamista muutoksista ja rakentamisen etenemisestä. Työmaat on jaettu neljään lohkoon ja vastaanottaja saa tiedon siitä työmaa-alueesta, jonka vaikutuspiirissä on. Lohkot ovat: keskusta (Pirkankatu, Hämeenkatu ja Itsenäisyydenkatu), Kaleva (Sammonaukio, Teiskontie, Tekunkatu, Kuntokatu, Vieritie, Sammonkatu sekä Rieväkatu), valtaväylä (Hervannan valtaväylä) sekä Hervanta (Insinöörinkatu, Atomipolku, Hermiankatu, Tohtorinpuisto ja Makkarajärvenkatu)

Majakan kantaman alueella olevat mobiililaitteet vastaanottavat hiljaisen ilmoituksen, joka ei piippaa eikä värise. Ilmoituksen avaamalla käyttäjä ohjautuu verkkosovellukseen tehtyyn sisältöön, josta löytyy Raitiotieallianssin tuottamaa perustietoa, uutisia ja sosiaalisen median sisältöä. Verkkosovelluksessa on lisäksi mahdollisuus jutella sympaattisen Palautebotin kanssa ja antaa palautetta raitiotietyömaista.

Älypuhelin löytää majakan lähettämän signaalin nearby- eli lähellä-toiminnon ja Bluetoothin ollessa päällä. Nearby toimii kaikilla mobiililaitteilla. Android-laitteissa nearby-toiminto on valmiina ja muihin laitteisiin voi ladata jonkun sovelluskauppojen maksuttomista nearby-sovelluksista. Majakoiden sijainnit merkitään alla olevin tunnuksin, jotta Bluetoothin ja nearby-toiminnon voi halutessaan laittaa päälle informaation saamiseksi.

Majakat ovat Tampereen kaupungin Smart Tampere -ohjelman 6Aika Opastamisen ekosysteemi -hankkeen kokeilu ja toteutettu yhteistyössä Raitiotieallianssin kanssa. Majakkakokeilu on yksi Tampereen kaupungin kokeiluista palveluiden parantamiseksi uuden teknologian keinoin. Majakat ja verkkosovelluksen tuottavat Globeon Ltd.


Lisätietoja

Opastamisen ekosysteemi, Smart Tampere -ohjelma
Projektipäällikkö
Anni Joela
puhelin 040 721 9867
sähköposti [email protected]

Raitiotien kehitysohjelma
Projektipäällikkö
Antti Haukka
puhelin 040 180 7096
sähköposti [email protected]


Teksti Pirkko Laitinen

Kuvat Pirkko Laitinen