Siirry sisältöön

Liikenne Tampereella 2018 -katsaus kattaa nyt kaikki kulkumuodot

Julkaistu 7.5.2018 15.12

Tamperelaiset tekevät keskimäärin kolme yhdensuuntaista matkaa päivässä. Joka päivä tehdään samalla kolme valintaa sopivasta kulkutavasta. Liikenne Tampereella 2018 -katsaukseen on koottu tietoa toimista, joilla Tampereen kaupunki helpottaa kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen valitsemista. Vuosina 2015 ja 2016 julkaistu pyöräilykatsaus on nyt laajentunut kattamaan kaikki kulkumuodot. Tampereella on tavoitteena lisätä kestävän liikkumisen osuutta.

kuva: Pyöräilijä ja pyörälaskuri Puutarhakadulla
 

Painetun katsauksen voi hakea Frenckellin palvelupisteeltä tai Metsosta. Katsauksia on jaossa myös tiistaiaamuna 8.5. pyöräilyaamiaisella Laikunlavalla. Katsauksen voi lukea verkkojulkaisuna www.tampere.fi/liikenne-ja-kadut/pyoraily-ja-jalankulku.

Pyöräilyolosuhteita parannetaan suunnitelmallisesti

Sekä pyöräilijät että kävelijät pitävät väylien laadun parantamista tärkeimpänä keinona lisätä kävelyä ja pyöräilyä. Katsauksessa esitellään vuonna 2018 rakennettavat uudet ja parannettavat väylät. Seudullisten pyöräilyn pääreittien parantamista jatketaan tänä vuonna Nokiantiellä, Sarankulmankadulla ja Sammon valtatiellä. Raitiotien rakentamisen yhteydessä valmistuu myös Sammonkadulle korkeatasoinen pyörätie. Keskustaan lisätään myös pyöräilyopastusta ja aloitetaan uuden kävelyopastuksen toteuttaminen.

Pyöräpysäköintiä lisätään vuosittain. Keskusta-alueelle toteutetaan kesällä noin 250 uutta pyöräpysäköintipaikkaa, ja kaikki raitiotiepysäkit varustetaan pyöräpysäköintipaikoilla. Telineet ovat bussilla matkaansa jatkavien asiakkaiden käytössä jo ennen ratikan avajaisia. Rautatieasemalle tulee tänä keväänä pyöräilykeskus, jonka tarkoituksena on tarjota pyörälle turvallinen säilytyspaikka ja pyörähuoltopalveluita.

Vuosilipulla hypätään Nyssen kyytiin

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteessä matkustajamäärä kasvoi vuonna 2017 lähes 8 prosenttia. Menestystä on lisännyt vuonna 2015 käyttöön otettu vuosilippu. Edullisen haltijakohtaisen vuosilipun voi hankkia jokaiseen ikäryhmään ja kaikkiin vyöhykevariaatioihin. Joka 9. Nysse-matka tehdään jo vuosilipulla. Kesällä käyttöönotettava mobiililippu mahdollistaa uusien liikkumispalveluiden ja matkapakettien syntymisen.

Autoilu uudistuu

Tamperelaiset tekevät noin puolet matkoista henkilöautolla. Autoilijallekin on syntymässä uusia mahdollisuuksia. Katsauksessa kerrotaan mm. sähkölatauspisteistä, kimppakyydeistä sekä autoilijoiden reitinvalintaa helpottavasta sovelluksesta. Yhteiskäyttöautojen rantautumista Tampereen markkinoille vauhditetaan pysäköintiratkaisuilla.

Tampereenliikenne.fi -sivustolta tietoa työmaista

Kaupungin kasvu näkyy liikkujille monenlaisina työmaina. Tietöistä ja niiden tilapäisistä liikennejärjestelyistä saa parhaiten tietoa Ulkoinen linkkitampereenliikenne.fi -sivustolta. Sivuilla on omat osiot jalankulkijoille, pyöräilijöille ja autoilijoille.

Ratikkatyömailla kokeillaan loppuvuoden ajan opastamista bluetooth-majakoiden eli beaconeiden avulla. Ne välittävät tietoa raitiotietyömaan tuomista muutoksista ja työmaiden etenemisestä mobiilisovellukseen.

Tavoitteena on nostaa kestävän liikkumisen osuutta

Tampereen tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2030. Tämä edellyttää liikenteen CO2-päästöjen puolittumista. Tavoitetta vauhdittavat liikenteen sähköistyminen ja biopolttoaineiden yleistyminen, mutta myös kestävän liikkumisen osuuden on noustava.

Kaupunkistrategiassa on kirjattu tavoitteeksi lisätä kestävän liikkumisen osuutta nykyisestä 54 %:sta 58 %:iin vuoteen 2021 mennessä. Keväällä valmistuneen valtakunnallisen liikennetutkimuksen perusteella tähän suuntaan on menty hieman, mutta tavoitteen saavuttamiseksi muutoksen tulee nopeutua merkittävästi.

Tampereen keskustaa kehitetään hitaan liikkumisen alueena. Käveltävä ja pyöräiltävä ympäristö on miellyttävä ja turvallinen asuinympäristö, joka houkuttelee myös oleskelemaan.

Kaupunkistrategiassa korostetaan myös kuntalaisten hyvinvoinnin lisäämistä. Kävely ja pyöräily ovat paitsi liikennettä myös liikuntaa. Arkiliikunnalla ehtii ruuhkavuosinakin hoitaa omaa terveyttä. Tähän riittää esimerkiksi 10 minuutin päivittäinen kävelymatka pysäkille.


Lisätietoja

Liikenneinsinööri
Katja Seimelä
puhelin 040 149 3684
sähköposti [email protected]


Teksti Katja Seimelä