Siirry sisältöön

Itsehoitopisteiltä toivotaan tietoa liikunnasta, ravitsemuksesta ja unesta

Julkaistu 20.4.2018 11.48

Tampereen kaupunki kysyi helmikuussa kuntalaisilta, millaisen ITE- eli itsehoitopisteen he haluaisivat. Tamperelaiset ja orivesiläiset toivoisivat saavansa pisteeltä tietoa liikunta- ja liikkumismahdollisuuksista, ravitsemuksesta sekä unesta ja unettomuudesta eli elintapa-asioista, joihin voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Vastaajat asioisivat mieluiten itsehoitopisteellä, joka sijaitsee kaupan, kirjaston tai muun palvelun läheisyydessä, mutta olisi rauhallinen ja ovella suljettava. Moni toivoi pisteellä olevan tavattavissa ammattilainen, esimerkiksi terveydenhoitaja.

Alle 20-vuotiaat kyselyyn vastanneet toivoivat apua stressinhallintaan sekä mielenterveyteen ja -hyvinvointiin, yli 65-vuotiaat taas halusivat eniten tietoa muistista ja sen hoidosta sekä unesta ja unettomuudesta.

Sähköisten sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöön opastusta toivoi Tampereella 20 prosenttia vastaajista ja Orivedellä vajaa 30 prosenttia.

Neuvoja toivottiin saatavan mieluiten kasvokkain yksilöohjauksena. Lisäksi vastaajat haluaisivat osallistua itsehoitopisteellä erilaisiin tapahtumiin ja teemapäiviin, myös luennot, tietoiskut ja keskustelutilaisuudet saivat kannatusta.

Vastaajat asioisivat itsehoitopisteellä mieluiten arkisin. Suosituimmat ajat olivat iltapäivällä klo 12:n jälkeen tai illalla klo 16:n jälkeen. Myös aamupäivä sai paljon kannatusta.

Yleisin syy käydä nykyisillä itsehoitopisteillä on verenpaineen mittaaminen. Verenpaineen mittaamisen toivottiinkin olevan mahdollista tulevaisuudessakin. Muita käynnin syitä olivat tutustua pisteeseen ja noutaa sieltä materiaalia sekä tavata terveydenhoitaja.

Kysely järjestettiin verkossa ja perinteisenä paperikyselynä. Paperilomakkeita jaettiin muun muassa itsehoitopisteillä, terveysasemilla, hyvinvointikeskuksissa, lähitoreilla ja kirjastoissa Tampereella ja Orivedellä. Kyselyyn tuli reilut 570 vastausta. Yli 70 prosenttia vastanneista ei ollut koskaan käynyt nykyisillä itsehoitopisteillä.

Kyselyn avulla kerättiin tietoa itsehoitopisteiden sekä helposti saatavilla olevien ennalta ehkäisevien palvelujen kehittämiseen. Kyselyn tuloksia käsitellään kevään aikana muun muassa alueverkostojen tapaamisissa.

Tampereella on 12 itsehoitopistettä muun muassa terveysasemilla, palvelukeskuksissa ja hyvinvointikeskuksissa. Lisäksi lähitoreilta on omat ITE-pisteet. Neljällä itsehoitopisteellä terveydenhoitaja on tavattavissa kerran viikossa.


Lisätietoja

Ts. suunnittelija
Medeia Häkkilä
puhelin 040 801 6423
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala