Siirry sisältöön

Sydänystävällinen viikko alkoi makkaralla

Julkaistu 18.4.2018 14.58

Kouluissa ja päiväkodeissa opettajat hieraisivat silmiään, kun valtakunnallisella sydänviikolla tarjottiin makkaraa. Valinta oli tietoinen ja sen tarkoitus oli näyttää, että sydänystävällinen ruokavalio ei vaadi äärimmäisiä muutoksia. Kokonaisuus ratkaisee. Valitaan lautaselle perunan ja salaatin kaveriksi esimerkiksi sydänmerkin saanut makkara.

Sydänmerkitty lounas on ihan tavallinen, herkullinen lounas, mutta sen rasva- ja suolamäärä on sydänystävällisellä tasolla. Lounaan jokaisen osan ravitsemuslaatu on mietitty siten, että lopputulos on ruokailijoille paras mahdollinen. Tampereen Voimian ravitsemussuunnittelija Virpi Uski kertoo, että sydänmerkin saanut ruoka - kuten hämmästystä herättänyt makkara - on omassa tuoteryhmässään parempi valinta. Sydänmerkin ruoalle myöntää Sydänliitto tarkkojen kriteerien pohjalta. Uski lisää, että useimmat koulu- ja päiväkotilounaan osat ovat jo luonnostaan sydänystävällisiä kuten täysjyväleipä, kasvikset ja rasvaton maito. Päivittäin tehdyt pienet valinnat tekevät sydämelle hyvää.

Valtakunnallista sydänviikkoa vietetään parhaillaan ja teema näkyi kouluissa ja päiväkodeissa alkuviikosta. Tarjolla oli sydänystävällinen lounas kolmena päivänä. Lisäksi koulujen ja oppilaitosten linjastoissa oli esillä malliateria. Malliateria näyttää konkreettisesti miten hyvä lounas tulisi koostaa. - Malliateriassa puolet annoksesta koostuu kasviksista, esimerkiksi raasteista tai salaatista ja salaatinkastikkeesta. Perunan, pastan tai riisin osuus on noin neljännes ja viimeinen neljännes kalaa, broileria, lihaa tai palkokasviksia. Malliateriaan kuuluu myös ruokajuoma, vähäsuolainen täysjyväleipä ja kasvimargariini, kertoo Virpi Uski.


Lisätietoja

Ravitsemussuunnittelija
Virpi Uski
puhelin +358400126877
sähköposti [email protected]