Siirry sisältöön

Viimeinen sisällissotaluento Vapriikissa

Julkaistu 17.4.2018 12.16

Keskiviikkona 18.4. päättyy Vapriikin tämän kevään luentosarja, joka on käsitellyt sisällissodan tapahtumia. Marko Tikka kertoo kello 18 alkavalla luennolla, millaista oli valkoinen ja punainen terrori. Luennolle on vapaa pääsy. Ennen luentoa kello 17 opastettu kierros Tampere 1918 -näyttelyyn pääsylipun lunastaneille.

 

Joka kolmas sisällissodassa surmansa saanut suomalainen menetti henkensä valkoisessa tai punaisessa terrorissa. Sisällissodan jälkeen yli 68 000 suomalaista tuomittiin Valtiorikosoikeuksissa eripituisiin vankeustuomioihin; sitä ennen kenttäoikeudet olivat ammuttaneet muutamassa viikossa tuhansia punaisia. Sodan aikana ja etenkin sen viime hetkinä riehuneessa punaisessa terrorissa sai surmansa yli 1600 valkoista ja heidän kannattajaansa.

Mistä tässä väkivallassa oli kyse? Ja miksi Tampere oli avainasemassa paitsi sisällissodan ratkaisutaistelun kaupunkina, myös valkoisen terrorin osalta? Luennolla vastausta kysymyksiin pohtii historiantutkija, Suomen historian dosentti Marko Tikka, joka on perehtynyt laajasti Suomen sisällissodan väkivaltailmiöihin ja sodasta paluun tematiikkaan.


Teksti Suvi Syynimaa