Siirry sisältöön

Tampere Filharmonian syksyssä soivat keskeisimpien säveltäjien klassikkoteokset

Julkaistu 16.4.2018 17.31

”Tämmöstä meidän kuuluu soittaa!”
Tampere Filharmonian syksy 2018 tuo kuultavaksi lukuisia klassisen musiikin ydinhelmiä Beethovenista ja Brucknerista Tšaikovskiin ja Rahmaninoviin! Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali johtaa yhteensä seitsemän konserttia, ja huippuvierailijoihin lukeutuvat muun muassa saksalais-itävaltalaisen ohjelmiston legendaarinen supertulkki Eliahu Inbal ja Tampere Filharmoniaa viimeksi miltei 20 vuotta sitten johtanut Mikko Franck. Kausi avataan Rouvalin johtamalla ilmaiskonsertilla Sorsapuistossa.

 

Klassikoita Beethovenista Rautavaaraan
Sinfonioita kuullaan syksyn aikana Beethovenilta, Rahmaninovilta, Brucknerilta, Borodinilta, Melartinilta ja Tšaikovskilta. Viulukonserttoja kuullaan puolestaan Brahmsilta, Beethovenilta, Sibeliukselta sekä Korngoldilta ja pianokonserttoja Griegiltä, Beethovenilta ja Brahmsilta. Sibeliuksen tanskalaiselta ikätoverilta Nielseniltä kuullaan huilukonsertto ja ranskalaissäveltäjä Lalolta sellokonsertto.

Venäläisten ja saksalais-itävaltalaisten klassikoiden lisäksi keskeisiä teemoja ovat Espanja ja Suomi. Ensimmäinen nousee esille Marc Soustrot’n johtamassa syyskuisessa ranskalais-espanjalaisessa illassa, jossa kuullaan muun muassa ranskalaisimpressionistien Ravelin ja Debussyn Espanjan lämpöä henkiviä teoksia. Joulukuun alussa kotimaiset huippunimet Mikko Franck ja Karita Mattila tuovat Isoon saliin suomalaisen musiikin suosikkiohjelmaa: Sibeliusta, Madetojaa, Kaskea ja Rautavaaraa.

Puistokonsertti, Carmina burana, Pähkinänsärkijä ja Hannu ja Kerttu
Kausi avataan Rouvalin johtamalla ulkoilmakonsertilla Sorsapuistossa. Ohjelmassa on muun muassa Tšaikovskin Romeo ja Julia -alkusoittofantasia, Musorgskin Yö autiolla vuorella sekä kappaleita Bernsteinin musikaalista West Side Story. Solisteina laulavat Tampereen Työväenteatterin näyttelijät, musikaalitähdet Petra Karjalainen ja Saska Pulkkinen. Konsertti onkin hatunnosto tamperelaiselle teatterikulttuurille ja Tampereen Teatterikesän 50-vuotisjuhlalle.

Marraskuussa on luvassa Tampere-talon ja orkesterin yhteistuotanto, yleisön jo pitkään toivoman Carl Orffin Carmina buranan kaksi esitystä. Lisäksi orkesteri soittaa marraskuussa Tšaikovskin Pähkinänsärkijää Tampere-talon tuottamissa balettiesityksissä. Aivan kauden päätteeksi ohjelmassa on saksalaissäveltäjä Humperdinckin satuooppera Hannu ja Kerttu, jota sopraano Päivi Nisula ja kapellimestari Jonas Rannila ovat muokanneet hieman teatterimaisempaan suuntaan.

Huippuvierailijoita ympäri maailmaa
Syyskaudella 2018 orkesteria johtavat ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin lisäksi muun muassa Turun Musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi vastikään nimetty Klaus Mäkelä, orkesteria viimeksi 1990-luvun lopussa johtanut huippunimi Mikko Franck, Tampereella nyt jo viidettä kertaa vieraileva israelilaiskapellimestari Eliahu Inbal ja ranskalaisen musiikin spesialisti Marc Soustrot.

Solisteiksi saapuvat muun muassa tähtisopraano Karita Mattila, Sibeliuksen viulukonserton solistina mainetta niittänyt suomalaisviulisti Réka Szilvay, Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!, Isossa salissa aiemminkin ihastuttanut pianisti Javier Perianes ja ukrainalainen viuluvirtuoosi Valeriy Sokolov.

Pitkän uran synteesi
"Tällasia klassikoita meidän just kuuluu soittaa", iloitsee ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali, joka
johtaa Tampere Filharmoniaa kaiken kaikkiaan seitsemässä konsertissa syksyn 2018 aikana. Rouvali
on luonnostellut itse johtamiensa konserttien ohjelmat. Muuten ohjelmasuunnittelusta on vastannut lähinnä Tampere Filharmonian intendentti Helena Hiilivirta, joka päättää pitkän uransa suomalaisen musiikkielämän parissa kesällä 2018. "Tämä tuleva kausi on tosiaan täynnä kaikkein tärkeimpiä perusklassikoita. Se on eräällä tavalla koko minun urani synteesi", toteaa Hiilivirta, joka on yli 40-vuotisen uransa aikana toiminut intendenttinä paitsi Tampereella myös Sinfonia Lahdessa ja Radion sinfoniaorkesterissa sekä lukuisissa muissa tehtävissä, kuten musiikkipäällikkönä Yleisradiolla, muusikkona useissa orkestereissa ja opettajana musiikkiopistoissa.


Kuvat: Tampere Filharmonia & Santtu-Matias Rouvali © Jussi Virkkumaa

https://drive.google.com/drive/folders/1YZ_iPpkMNRv2oyk9-Hu0ZCgZNHvYr_Be?usp=sharing


Lisätietoja

Lisätiedot ja haastattelut:
Tiedottaja
Maija Leino
puhelin 050 388 7144
sähköposti [email protected]


Teksti Maija Leino